4 osnovni načini, kako osrečiti otroka

Magazin 08. Jul 202216:30
otrok
Profimedia

Kako osrečiti otroka? Pravzaprav so nekateri načini zelo preprosti in jih morda že počnete.

Ni vedno lahko zadovoljiti potreb otroka, saj ne zna izraziti, kaj želi in potrebuje. Zato je tu nekaj načinov, ki osrečijo otroka, čeprav se zdijo povsem običajni. Nanje morda pozabite.

Ali že počnete vse to za srečo vašega otroka?

Otrok se lahko sam odloča

Ne o vsem, ampak z zdravo mero. Če ima otrok občutek, da ga nenehno nadzorujete in se ne sme odločiti o ničemer, bo verjetneje imel izpade ali delal nasprotno, kot mu rečete. Zato mu pustite nekaj izbire.

Lahko na primer predlagate dve vrsti kosil in se otrok odloči, katerega bi raje pojedel. Ali skupaj izbereta oblačila, pot do vrtca, sadje za malico … Naj ve, da ima tudi sam proste roke pri odločanju.

Otrok ima urejen urnik prehrane in spanja

To je vse prej kot lahko, saj otroci včasih nočejo zaspati, niso lačni, nimate časa, da bi bilo kosilo ob isti uri kot dan prej … A večinoma vendarle poskušajte slediti urniku, vsaj približno.

Samo pomislite, kako se počutite po neprespani noči ali kadar ste lačni. Verjetno se težko zberete, niste z mislimi pri delu, na živce vam gredo ljudje okrog vas, čeprav vam niso ničesar naredili … Otroci pa ne znajo izraziti svojih občutkov tako kot vi, zato so razdražljivi, lahko jokajo, nagajajo, vpijejo.

Starši ga poslušajo

Danes se je težko zbrati in poslušati otroka. Zares poslušati, brez motenj, pametnega telefona, televizije …

Ko vam otrok nekaj vneto razlaga, pustite ostalo ob strani in ga poslušajte. To mu bo veliko pomenilo, okrepilo bo njegovo samozavest in ga spodbudilo, da vam večkrat kaj zaupa. Poleg tega že zelo majhni otroci vedo, kdaj jih poslušate in kdaj ne, saj vas pozorno opazujejo.

Njegova čustva niso zatirana

Radi pozabimo, da otroci še ne znajo izražati negativnih čustev na primeren način. Ne znajo izbrati besed in nadzorovati odziva, vendar vseeno morajo nekako izraziti čustva.

Ko so torej jezni, žalostni in razburjeni, počakajte, da jokajo, vpijejo, cepetajo z nogami … Ustavite pa agresivne izpade, s katerimi lahko poškodujejo sebe in druge. Ko se otrok pomiri, se z njim pogovorite in mu pojasnite, zakaj tako vedenje ni sprejemljivo in kako naj drugače izraža čustva. Ponudite tudi pomoč in tolažbo, ki jo še kako potrebuje.

Spremljajte N1 Magazin tudi na Facebooku

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.