5 hrvaških vplivnic, ki navdihujejo tako s svojim delom kot slogom

Magazin 07. Nov 202110:15 > 08. Nov 2021 14:50
Jelena Veljača
Profimedia

Zaman jih boste iskali v družbi Severine in Elle Dvornik oziroma med hrvaškimi vplivneži z največ sledilci, a ustvarjajo vsebine, vredne časa, preživetega s prstom na zaslonu.

Jelena Veljača

Vsestranska Jelena Veljača (na fotografiji zgoraj) je zaslovela z vlogo v žajfnici Ljubezen v zaledju, zdaj pa s svojimi kolumnami in aktivizmom na družbenih omrežjih velja za mnenjsko voditeljico, predvsem ko gre za ženska vprašanja. Poleti je skočila v svoj tretji zakon z Vitom Turšićem, nekdanjim svetovalcem hrvaških visokih politikov, s katerim prebivata v razkošnem stanovanju v središču Zagreba.

Svetlolaska, ki je tudi velika modna navdušenka, je spomladi dopolnila 40 let, iz prvega zakona s stanovskim kolegom Draženom Čučkom pa ima prikupno hčer Leno, prav tako zvezdnico Jeleninega profila na Instagramu. Kot je lani v nekem intervjuju povedal Čuček, je dejstvo, da nekdanja žena svoje življenje živi tako javno, sam pa je zagovornik zasebnosti, v njuni zvezi povzročalo veliko težav, zato tudi nista več povezana na družbenih omrežjih in se je od njenih objav povsem umaknil.

“Jelka” je znana po tem, da redno odgovarja tudi na neprijazne komentarje sledilcev in je v svojih objavah iskrena: ne ustraši se niti zahtevnih tem, kot so definicija posilstva, ginekološke težave in enostarševske družine – nekaj časa je tudi sama vzgajala hčer v Beogradu, kamor se je za eno leto (sicer še z nekdanjim možem, s katerim pa sta se v času med začasno selitvijo razšla) preselila zaradi dela.

Ida Prester

Podobno kot Jelena svojo prepoznavnost, ko gre za pomembna družbena vprašanja, denimo pravice skupnosti LGBTQ+, dobro unovčuje še ena znana Zagrebčanka, 42-letna Ida Prester, nekoč najbolj prepoznavna kot prvi glas zasedbe Lollobrigida, zdaj pa tudi uspešna soloizvajalka.

Z Jeleno jima je skupno tudi to, da je več let živela v Beogradu, od koder prihaja njen mož Ivan “Vani” Peševski in kjer sta tudi vzgajala svoja sinova Roka in Ria. Zdaj je dinamična mlada družina nastanjena v Zagrebu, kjer jim, kot je na Instagramu že večkrat zapisala Ida, ogromno pomagajo njeni starši in jim je za to neizmerno hvaležna.

Ida Prester je v svojih objavah zelo neposredna, ne skriva gubic in velikokrat s sledilci deli intimne družinske trenutke, tudi tiste, za katere v navidezni popolnosti družbenih omrežij pogosto ni prostora. Znana je po drznem modnem slogu, ki pa je v primerjavi z oblačili njenega moža pogosto kar diskreten, kot se rada pošali.

Ida Prester, Vani Peševski
Ida Prester/Instagram

Ana Tevšić Nauković

Večkrat nagrajena produktna oblikovalka in ilustratorka ima v središču Zagreba svoj studio in prodajalnico Love, Ana, v kateri someščanom prek tematskih razstav in ustvarjalnih delavnic predstavlja novosti iz svojega umetniškega sveta. Pred kratkim je prav tam predstavila kolekcijo minimalističnega nakita Journée, pri katerem so ji kot glavni navdih služili oblaki in sonce.

Ana Tevšić Nauković
Promocijsko gradivo

Mama treh otrok pa je skupaj z igralko in publicistko Jeleno Veljača, ki smo vam jo že predstavili, ustvarila otroško slikanico Princeza Čučkolina, “zgodbo o vseh otrocih, ki so drugačni ali imajo drugačno odraščanje”. “Sanjam o svetu, v katerem bomo slavili raznolikost, ne pa jo stigmatizirali,” je o slikanici povedala avtorica zgodbe Jelena Veljača.

“Ponosna sem na ta projekt z Jeleno, saj mislim, da je čas, ki ga preživimo s svojimi otroki ob večernih pravljicah in knjigah, neprecenljiv. Kot oblikovalko pa me še zlasti veseli to, da bodo otroci moje ilustracije listali ob tako krasni zgodbi,” je sklenila Ana Tevšić Nauković.

Ana Bacinger

Nosilka naslova najboljše modne blogerke po izboru revije Elle iz leta 2015 Ana Bacinger je v dobrem desetletju, odkar je v tem poslu, ustanovila tudi svojo modno znamko, ki je ime dobila prav po njenem še vedno dejavnem blogu, enem od prvih na Hrvaškem: Little Fashion Paradise.

Ana Bacinger
Little Fashion Paradise

V nasprotju z večino drugih prepoznavnih imen hrvaškega družabnega prizorišča Ana ne živi v prestolnici, temveč v Varaždinu, kjer sta s fantom – zdaj soprogom – sama prenovila staro hišo in z občutkom našla pravo razmerje med nežno rabljenim in novim: sta ljubitelja kosov z bolšjakov, ki jih uspešno kombinirata z izdelki švedskega pohištvenega velikana.

Ljupka Gojić Mikić

Ljupka Gojić Mikić je ena od najuspešnejših hrvaških manekenk v svetovnem merilu, več let je skupaj z možem, nekoč uspešnim nogometašem Mihaelom Mikićem, zdaj pomočnikom direktorja zagrebškega kluba Dinamo, živela na Japonskem.

Profil 39-letne modne ikone na Instagramu je prava paša za oči, po maminih stopinjah pa že več kot uspešno stopajo tudi Ljupkine tri hčerke, ki se redno preizkušajo kot modeli za njeno znamko otroških oblačil Jolie Petite.

JOLIE PETITE by Ljupka Gojic
JOLIE PETITE by Ljupka Gojic/Facebook

Kot zanimivost velja omeniti, da je uspešna poslovna ženska svoj prvi butik odprla prav v stavbi v središču Zagreba, v kateri je odraščala, vodi pa tudi istoimensko slaščičarno.