5 korakov do avokada, ki ga vzgojite doma

Magazin 15. Apr 202312:30
Avokado
Profimedia

Avokado spada med tako imenovana super živila in med zdrava živila. Poleg tega je zelo okusen in številni ga radi vključujejo v svojo prehrano.

Iz avokada je mogoče narediti odlične namaze, ki jih postrežemo ob prigrizkih ali pa si pripravimo sendvič. Prav tako si ga marsikdo doda v smuti ali sezonsko solato. Najbolj okusen je, ko je zrel – spoznali ga boste po lupini, ki je temnejše barve. Če ste kupili nezrelega, pustite, da dozori na sobni temperaturi. Avokado pa je mogoče gojiti tudi doma – postopek ni zapleten, potrebne je le nekaj spretnosti in pozornosti, rezultat pa vas bo navdušil. S pomočjo petih korakov lahko sami pridelate svoj avokado.

1. Posušite koščico

Ko kupite avokado in ga uporabite, ne zavrzite njegove koščice, saj bo iz nje zrasel nov avokado. Bodite pozorni na to, da je avokado res zrel, saj se le v takem seme v celoti razvije. Koščico splahnite in pustite, da se posuši. Nato v njo vtaknite tri ali štiri zobotrebce, in sicer tako, da jih zapičite vanjo na zgornji tretjini in malce porinete v koščico.

2. Koščico dajte v kozarec z vodo

Zobotrebci, ki ste jih vtaknili v koščico, bodo pomagali pri tem, da koščica z eno tretjino ostane v vodi, s katero ste napolnili kozarec. Bodite pozorni, da je kozarec ustrezne velikosti, da koščica ne bi bila povsem zalita z vodo. Pravilno vtaknjeni zobotrebci zgornji del koščice obdržijo na površju.

koščica avokada
Profimedia

3. Kozarec postavite na okensko polico

Za uspešno rast avokado potrebuje kar precej sončne svetlobe, a ji ne sme biti neposredno izpostavljen. Koščico je treba postaviti na prostor, ki bo zagotavljal veliko svetlobe, ne pa neposredne izpostavljenosti. Tam naj ostane, dokler ne začne kliti. Korenina bi se morala pojaviti po največ šestih tednih.

4. Z rezanjem pospešite rast

Ko bo rastlina avokada dosegla približno 15 centimetrov višine, jo odrežite tako, da jo prepolovite. To bo pospešilo rast korenine, kar je pomembno za nadaljnjo zdravo rast rastline.

Rastlina avokada
Profimedia

5. Rastlino presadite v lonček z zemljo

Ko rastlina nato zraste do 25 centimetrov, jo presadite v lonček z zemljo. Avokado bo najbolje uspeval v lahki, rahlo kisli zemlji. Zemlja naj bo ves čas vlažna, a z zalivanjem tudi ni treba pretiravati. Zdaj je čas, da začnete uživati v plodovih svojega truda in opazujete, kako uspeva vaša rastlina. Seveda je treba biti potrpežljiv, saj traja nekaj let, da avokado prvič obrodi. A če imate veselje do gojenja rastlin, dobro veste, da se potrpežljivost (skupaj z ustrezno skrbjo za rastlino) še kako obnese.

koščica avokada
Profimedia

Še nekaj dodatnih nasvetov: Pazite, da bo zemlja v lončku vedno vlažna in da rastlina ni izpostavljena hudi vročini ali pa mrazu. Če se vam zdi potrebno, zemljo občasno pognojite.

Spremljajte N1 Magazin tudi na Facebooku

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.