5 ravnanj, ki lahko uničijo vajin partnerski odnos

Magazin 22. Jun 202217:30
Odnos
Profimedia

Preverite pet stvari, ki vajin odnos lahko pripeljejo do nesrečnega konca, in kaj lahko naredite, da se temu izognete.

Ena oseba samo daje, druga samo jemlje

V zdravem partnerskem odnosu je ravnotežje med dajanjem in sprejemanjem usklajeno. In to je dobra popotnica za dolgotrajno in uspešno razmerje.

Ko se ravnovesje med sprejemanjem in dajanjem poruši in ena oseba večino časa samo daje, druga pa jemlje, bo v odnosu zagotovo prišlo do konflikta. Treba je poudariti, da pri tem ne gre samo za izmenjavo materialnih stvari, ampak predvsem za čustveno raven v odnosu in izpolnjevanje čustvenih potreb obeh oseb.

Pomanjkanje empatije

Empatija se kaže na več načinov in za dober partnerski odnos je zelo pomembna. Če smo do partnerja empatični, se ga bomo trudili razumeti in bomo želeli videti tudi njegovo perspektivo, ponudili mu bomo sočutje, ko bo žalosten ali slabo razpoložen. Prav tako bomo z njim delili občutke sreče in veselja. Če v odnosu manjka empatija in eni osebi skoraj ni mar za čustva in občutke druge, je odnos skoraj zagotovo obsojen na propad ali pa bo izjemno težaven.

Igranje igric in pomanjkanje zaupanja

Zaupanje je vsekakor temelj kakovostnega partnerskega odnosa. Če zaupanja ni, bo razmerje dolgoročno težko obstalo. Zaupanje izhaja tudi iz tega, kako so do partnerja vedemo. Ga spoštujemo, smo iskreni, se znamo opravičiti, ko je potrebno, mu pokažemo, da nam je pomemben, smo resnicoljubni? Vse to določa raven zaupanja in občutka varnosti v odnosu. Ko eden izmed partnerjev večino časa drugega krivi, ga obsoja, uporablja ”gaslighting” (manipulacija, kjer oseba drugega poneumlja), podcenjuje njegova čustva, mu pove, da je preveč občutljiv, negotov, paničen, potem razmerje ne bo dolgo obstalo.

Profimedia

Nezvestoba

Nič v razmerje ne poseže tako destruktivno kot nezvestoba. Dobro je vedeti, da nezvestoba ni samo spolni odnos z drugo osebo, ampak tudi čustveno ogrevanje in zanimanje za drugo osebo. Ko več časa in energije posvečamo npr. zanimivi sodelavki ali sodelavcu v službi, se je smiselno vprašati, kaj se dogaja …

Za partnerja in odnos se ne potrudite

Nezanimanje za partnerja in odnos bo sčasoma pripeljalo do napetosti, nezadovoljstva in konfliktov. Ko nam partner postane samoumeven, je negativno vzdušje le še vprašanje časa. Če želimo ohraniti lep odnos in obojestransko zadovoljstvo, morata oba partnerja vlagati svojo energijo in čas, se posvečati drug drugemu, razvijati iskro odnosa in iskrico drug v drugemu.

VIR: https://www.psychologytoday.com/

Spremljajte N1 Magazin tudi na Facebooku.

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.