7 lastnosti, ki nas pri iskanju partnerja najbolj odbijajo (raziskava)

Magazin 04. Jul 202215:45
Delite:
Odnos
Foto: Profimedia

Z raziskavo so analizirali sedem lastnosti, ki naj bi bile najbolj nezaželene pri iskanju bodočega partnerja in se jih moški in ženske izogibajo.

V nedavni študiji, ki je bila objavljena v znanstveni reviji Osebnosti in individualne razlike (angl. Personality and Individual Differences) sta raziskovalca Csajbók in Berkics s sodelavci vzela pod drobnogled lastnosti oseb, ki so najmanj zaželene pri iskanju partnerstva. S študijo, ki je imela štiri faze, so prišli do naslednjih najbolj nepriljubljenih lastnosti.

Pomanjkanje ambicij

Ambicioznost naj bi veljala za eno izmed najbolj zaželenih lastnosti pri iskanju panterja za dolgoročno partnersko razmerje. Oseba, ki nima posebnih ambicij, je neodločna in v življenju ne najde smisla, naj bi bila nezanimiva. Še več, za posameznike, ki iščejo resnega partnerja, celo nezaželena. Za kratkotrajno razmerje ali avanturo pa ambicije naj ne bi igrale posebne vloge.

Nesramnost

Osebe, ki so nesramne, negativne, godrnjave, sovražno naravnane ali celo škodoželjne, naj bi veljale za nepriljubljene. Nesramnost in sovražnost tako veljata za izjemno nezaželeni lastnosti. Celo pomanjkanje higiene in neambicioznost naj ne bi bili tako zelo nezaželeni.

Pomanjkanje higiene

Ljudje si ne želijo neurejenih in umazanih partnerjev ob sebi. To velja za ženske in moške. Oboji si želijo urejenega partnerja z občutkom za čistočo. Ta lastnost je bila uvrščena zelo visoko pri iskanju partnerja za dolgoročno razmerje.

Aroganca

Tudi prevelik ego odbija. Kot kaže raziskava, ljudje ne želijo deliti svojega življenja z arogantnim ali vzvišenim človekom. To velja predvsem za ženske, medtem ko naj bi moške ta lastnost kljub vsemu manj zmotila.

Foto : Profimedia

Pretirana odvisnost od partnerja

Ljudje v dolgoročnih partnerskih odnosih tudi težje shajajo s posamezniki, ki so preveč odvisni in željni pretirane pozornosti. Kljub temu pa ta lastnost ni pretirano moteča in ne sodi med najbolj nepriljubljene.

Neprivlačen zunanji videz

Privlačna zunanjost je med bolj zaželenimi. Tako naj bi bila privlačnost, ko gre za dolgoročno in kratkoročno razmerje, zelo pomembna predvsem za moške. Pri ženskah pa samo ko gre za krajša razmerja in avanture, medtem ko naj bi bila za dolgoročni odnos manj pomembna.

Agresija

Prav tako si nihče ne želi agresivnega, nasilnega in manipulativnega partnerja. Posebno ženske so izjemno odklonilne do teh lastnosti pri iskanju sopotnika za resen in krajši odnos. Ta lastnost je bila ocenjene kot najbolj nezaželena pri obeh spolih.

VIR: https://www.psychologytoday.com/ in https://www.sciencedirect.com/

Spremljajte N1 Magazin tudi na Facebooku

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Komentari

Vaš komentar