
Če ste kdaj zarezali v kos govedine ali svinjine in na površini opazili lesketajoč se mavrični sijaj, ste morda za trenutek obstali in se spraševali, ali je kaj narobe. A za "mavrico" na mesu v resnici obstaja preprosta znanstvena razlaga.
Čeprav se videz prelivajočih se barv na mesu morda zdi skrb vzbujajoč, za ta pojav pravzaprav obstaja preprosta znanstvena razlaga.
Mavrični odtenki na rezinah mesa so rezultat loma svetlobe, piše News Daily. Ko svetloba posveti na površino mesa – zlasti z vsebnostjo beljakovin, maščobe in železa –, se upogne in razprši, kar ustvari učinek prizme. Posledica tega razprševanja svetlobe so mavrične barve, ki jih včasih vidite.
Dr. Thomas Powell, izvršni direktor ameriškega združenja za znanost o mesu, pojasnjuje, da je ta učinek najbolj opazen, ko je meso narezano na tanke rezine in v nasprotni smeri vlaken, saj ravno rezanje prečno čez mišična vlakna in izpostavljenost ravno pravšnji količini vlage še potencirata odsevni videz.
Ta pojav lahko opazimo tudi pri svinjini, ribah, slanini in šunki.
Dobra novica je, da je meso z mavričnimi odsevi popolnoma varno za uživanje, če ni drugih znakov kvarjenja, saj ta optični učinek ni povezan s kontaminacijo, bakterijami ali kvarjenjem.
Če želite zagotoviti, da je vaše meso sveže in varno, je dobro, da pred kuhanjem vedno preverite druge indikatorje. Če ima meso neprijeten vonj, sluzasto ali lepljivo teksturo ali je sive, zelenkaste ali rjave barve, je z njim najverjetneje nekaj narobe. Če pa vaše meso nima nobenega od znakov kvarjenja, je popolnoma varno za kuhanje in uživanje – kljub mavričnemu učinku.
Zakaj se to pogosteje dogaja pri nekaterih vrstah mesa?
Medtem ko se mavrični učinek lahko pojavi pri različnih vrstah mesa, ga najpogosteje opazimo pri predelanem mesu, kot so šunka, goveja pečenka in izdelki iz sušene svinjine. To je zato, ker je predelano meso pogosto narezano na zelo tanke rezine, kar omogoča, da se od njegove površine obije več svetlobe.
Poleg tega ima lahko meso, ki je bilo izpostavljeno vlagi ali rahlemu sušenju, izrazitejši sijaj. Zato boste morda ta pojav pogosteje opazili pri mesnih delikatesah ali predpakiranih kosih v primerjavi s svežim mesom.
Če vas videz mavričnih barv na mesu vendarle moti, pa ga lahko, kot svetuje News Daily, hranite v nepredušni posodi ali vakuumsko zaprti embalaži, da omejite izpostavljenost svetlobi in vlagi, režete v smeri rasti vlaken in kuhate pri nižjih temperaturah.
Kakšno je tvoje mnenje o tem?
Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje