Astronomi potrdili: skrivnostna ledena orjaka sta drugačna, kot smo mislili

Magazin 06. Jan 202412:45 0 komentarjev
Uran, Neptun
Uran (levo) in Neptun (desno) (Foto: @space_com/X)

Naše predstave o tem, kakšne barve sta najbolj oddaljena planeta Osončja, so bile napačne, je pokazala nedavna raziskava britanskih astronomov.

Prve fotografije Neptuna in Urana, ki jih je leta 1980 na Zemljo poslala odprava Voyager 2, niso najbolj barvno zanesljive.

Na posnetkih je sedmi planet našega osončja Uran svetlo modre barve, njegov 1,62 milijarde kilometrov oddaljeni sosed Neptun pa ima temno modro površje. Kot kažejo izsledki nedavne študije britanskih astronomov, to ne drži popolnoma.

Ko so se astronomi po več kot 40 letih poglobili v fotografije, se je izkazalo, da so pred leti ob poskusih, da bi videli podrobnosti Neptunove atmosfere, spremenili ločljivost fotografije in kontrast, s tem pa prilagodili barve. Planet je tako postal kraljevsko modre barve.

“Naredili so nekaj, kar je po mojem mnenju naredil že skoraj vsak na svojem Instagram računu, prilagodili so odtenke,” je za BBC opisala astronomka in profesorica astrofizike na Univerzi v Edinburgu Catherine Heymans. “Površje je zato videti temno modro, v resnici pa je Neptun barvno precej podoben Uranu.”

uran in neptun
Uran (levo) in obdelana fotografija Neptuna (desno) (Foto: NASA)

Ponovni pregled izvirnih podatkov odprave Voyager 2 ter fotografij z Nasinega teleskopa Hubble in evropskega teleskopa MUSE je namreč pokazal, da je površje obeh planetov svetlega zelenomodrega odtenka. Neptun je zaradi tanjše meglice za odtenek bolj moder. Na sončni svetlobi Uran deluje bolj zelen.

Obdelava fotografij običajna astronomska praksa

Profesor Patrick Irwin z univerze v Oxfordu, ki je vodil raziskavo, je ob izidu študije poudaril, da naj bi sicer astronomi dalj časa veseli, da površje Neptuna na fotografijah ne odraža pravilne barve.

“A če je bilo med znanstveniki sprva jasno, da gre za nasičeno barvo, so se zapisi očitno nekje izgubili,” je povedal. Poudaril je tudi, da je napačna predstava glede barve nastala zato, ker je Nasa v sklopu misije posnela slike v treh različnih odtenkih.

Sprememba nasičenosti barv na fotografijah iz vesolja je bila na začetku raziskovanja Osončja nekaj povsem običajnega, je razložil namestnik direktorja kraljeve astronomske družbe Robert Massey. “Naivni bi bili, če bi pogledali astronomsko sliko in menili, da ni izboljšana. Te celo morajo biti obdelane, da se vidijo podrobnosti,” je dejal.

Novejša podoba Urana ne odstopa močno od tiste, kot smo jo poznali.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!