Potem ko je bil stik pomotoma prekinjen, ponovno zaznali signal sonde Voyager 2

Svet 02. Avg 202308:21 0 komentarjev
Voyager 2
PROFIMEDIA

Nasa je julija pomotoma prekinila stik s sondo Voyager 2, ki je bila v vesolje poslana leta 1977. Danes je signal sonde znova zaznala. "Videli smo signal srčnega utripa vesoljskega plovila. Tako vemo, da je živo in deluje. To nam je dvignilo razpoloženje," je dejala vodja projekta Voyager Suzanne Dodd.

Ameriška vesoljska agencija Nasa je danes ponovno zaznala signal sonde Voyager 2, ki je trenutno od Zemlje oddaljena skoraj 20 milijard kilometrov. Ekipa, ki spremlja misijo Voyager, je julija pomotoma prekinila stik s sondo, ki je bila v vesolje poslana leta 1977, uvodoma z namenom raziskovanja oddaljenih planetov osončja.

Nasa je poleti leta 1977 v vesolje poslala dve sondi – Voyager 1 in Voyager 2. Obe naj bi raziskovali oddaljene planete in hkrati prenašale informacije o Zemlji in človeštvu v vesolje, za vsak primer, če na svoji poti naletita na inteligentno življenje.

Upravitelji misije so 21. julija letos Voyagerju 2 poslali signal, zaradi katerega se je njegova antena nekoliko premaknila in ni mogel pošiljati signalov nazaj na Zemljo ali dobivati signalov z nje, je sporočila Nasa.

Zaznali “srčni utrip” Voyagerja 2

Vodja projekta Voyager Suzanne Dodd je danes za francosko tiskovno agencijo AFP povedala, da je njena ekipa v zadnjem poskusu, da bi ponovno vzpostavili stik s sondo, za pomoč zaprosila mednarodno mrežo Deep Space Network. Na njihovo presenečenje je bila ta poteza uspešna.

“Videli smo signal srčnega utripa vesoljskega plovila. Tako vemo, da je živo in deluje. To nam je dvignilo razpoloženje,” je dejala. Ekipa zdaj pripravlja nov ukaz, s katerim bo “poskušala usmeriti anteno vesoljskega plovila proti Zemlji,” je dodala Dodd, čeprav je posvarila, da obstaja le majhna verjetnost, da bo to uspelo.

Oba Voyagerja nosita podatke o planetu Zemlje

Voyager 2 je decembra 2018 zapustil heliosfero – zaščitni magnetni mehurček, ki ga zagotavlja Sonce, ter trenutno potuje po prostoru med zvezdami. Preden je zapustila naš sončni sistem, je sonda raziskovala Jupiter in Saturn ter postala prvo in doslej edino vesoljsko plovilo, ki je obiskalo Uran in Neptun.

Voyager 1 je bilo prvo vesoljsko plovilo, ki je leta 2012 vstopilo v medzvezdni prostor, Voyager 2 pa je to ponovil leta 2018.

Obe vesoljski plovili nosita pozlačene bakrene diske, ki vsebujejo podatke o planetu Zemlja. Med njimi so zemljevid sončnega sistema, košček urana, ki služi kot radioaktivna ura, s katero lahko prejemniki določijo datum izstrelitve sond, in simbolična navodila, ki sporočajo, kako predvajati ploščo.

Vsebina plošče, ki jo je za agencijo Nasa izbral odbor pod vodstvom legendarnega astronoma Carla Sagana, vključuje kodirane slike življenja na Zemlji ter glasbo in druge zvoke, ki jih je mogoče predvajati s priloženim pisalom.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!