Instagram naj bi razvijal funkcijo, s katero ustvarite prijatelja po vaši meri

Digitalno 07. Nov 202322:18 0 komentarjev
pogovor s "prijateljem"
Foto: družbeno omrežje X/Alessandro P

Včasih so se otroci pogovarjali z namišljenim prijateljem, ki so ga ustvarili v svoji brezmejni domišljiji, danes to namesto človeških možganov počne umetna inteligenca. Instagram naj bi razvijal novo funkcijo, ki bo uporabnikom omogočala, da s pomočjo umetne inteligence ustvarijo "prijatelja" po njihovi meri.

To, da se priljubljeno družbeno omrežje Instagram, ki je v lasti podjetja Meta, že dlje časa spogleduje z uporabo umetne inteligence, ni nič novega. V javnost pa so sedaj pricurljale konkretne ideje, kako bi bilo to videti.

Alessandro Paluzzi, italijanski razvijalec mobilnih aplikacij, je že v preteklosti pod drobnogled vzel skrite kode aplikacij in razkril še neobjavljene informacije. Tokrat je s svetovnim spletom delil vpogled v razvoj potencialne nove funkcije na Instagramu, ki bi uporabnikom omogočila, da s pomočjo umetne inteligence ustvarijo prijatelja po svojih željah.

Kot poroča spletni portal The Tech Report, Instagram informacij še ni želel komentirati. Podjetje je sicer poznano po tem, da preizkuša in ustvarja različne funkcije, ni pa nujno, da so na koncu vse v javno dostopni različici aplikacije.

Na družbenem omrežju X je Paluzzi delil posnetke zaslona, na katerih je razvidno, kako bi lahko uporabnik Instagrama ustvaril svojega “prijatelja”, ki bo deloval na osnovi umetne inteligence. Nadene mu lahko poljuben spol, starost in etnično pripadnost. Navideznemu prijatelju pa lahko doda tudi osebnostne lastnosti, kot so navdušenost, duhovitost, ustvarjalnost in pragmatičnost.

“Prijatelj”, s katerim se bosta premagovala dolgčas in osamljenost

Svojemu novemu tehnološkemu prijatelju bi lahko izbrali tudi videz in ime, nato pa z njim začeli pogovor. Praviloma bi odgovarjal na vaša vprašanja, z vami razpravljal o izzivih, vam pomagal pri iskanju idej …

Mark Zuckerberg je javno že obelodanil, da podjetje razvija tehnološke rešitve, ki vključujejo umetno inteligenco. Med drugim je napovedal, da bodo te funkcije vgradili v klepet. To je skladno s tokratnimi Paluzzijevimi razkritji.

S podobnimi idejami se poigravajo tudi mnoga druga podjetja. Med drugim je družbeno omrežje Snapchat pred kratkim predstavilo svojega klepetalnega robota, ki pa se je hitro znašel v primežu kritik, saj je mladostnikom dajal neprimerne nasvete o spolnosti in pitju alkohola.

Umetna inteligenca tako v laični kot strokovni javnosti še vedno sproža dvome, vprašanja in etične dileme. V rubriki Poglobljeno smo med drugim pisali, kako brez resnega demokratičnega nadzora nastaja tehnologija, ki utegne zamajati temelje družbe, kot jo poznamo. Niti stroka se glede napredka umetne inteligence ne poenoti. Nekateri svarijo, da bi lahko umetna inteligenca povzročila izumrtje človeštva, drugi menijo, da so strahovi pretirani, in izpostavljajo pozitivne vidike, ki jih prinaša novodobna tehnologija.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!