Vznemirljive fotografije vesolja, ki jih je posnel evropski teleskop Evklid

Svet 07. Nov 202315:56 0 komentarjev
Pogled na spiralno galaksijo
Foto: Evropska vesoljska agencija

Evropska vesoljska agencija je objavila prve slike vesolja, ki jih je posnel teleskop Evklid. Vznemirljive fotografije so navdušile strokovnjake, ki bodo s pomočjo teleskopa lahko raziskovali temno snov in temno energijo. Kaj vse je evropski teleskop ujel v svoj objektiv?

Slike med drugim prikazujejo nebulo oziroma meglico še nikoli prej videne galaksije, podobno konjski glavi, in celo posredne dokaze o obstoju temne snovi.

Evklid je prve slike z več kot milijon kilometrov oddaljene točke od Zemlje posnel konec julija, mesec dni po izstrelitvi.

Raziskovanje temne snovi in temne energije

Strokovnjaki Evropske vesoljske agencije (ESA) se nadejajo, da bodo z njegovo pomočjo lahko raziskovali temno snov in temno energijo v vesolju. To naj bi dosegli s kartiranjem tretjine neba oziroma dveh milijard galaksij in vzpostavitvijo zemljevida vesolja.

Vodja ESA Josef Aschbacher je ob objavi prvih fotografij, ki jih je posnel Evklid, dejal, da so te veličastne in da vzbujajo strahospoštovanje. Po njegovih besedah ljudi opominjajo, zakaj se je pomembno odpraviti v vesolje in izvedeti več o njegovih skrivnostih.

Kaj je še navdušilo strokovnjake?

Evklid je med drugim posnel del znamenitega ozvezdja Orion ter več spiralnih in t. i. nepravilnih galaksij. Po mnenju Reneja Laureijsa, ki sodeluje pri projektu, je najbolj vznemirljiva slika skupka galaksij Perzej, med katerimi nekaterih ESA ni še nikoli videla, saj so od Zemlje oddaljene tudi po deset milijard svetlobnih let.

Evklidov pogled na meglico Konjska glava Evklidov pogled na meglico Konjska glava
Evklidov pogled na meglico Konjska glava. (Foto: Evropska vesoljska agencija)
vesolje vesolje
Foto: Evropska vesoljska agencija
vesolje vesolje
Foto: Evropska vesoljska agencija
vesolje vesolje
Foto: Evropska vesoljska agencija
vesolje vesolje
Foto: Evropska vesoljska agencija

Teleskop Evklid, poimenovan po starogrškemu očetu geometrije, se od drugih teleskopov razlikuje po tem, da lahko zajeme zelo široko vidno polje. V primerjavi z njim slavni teleskop James Webb vesolje gleda skozi iglo, je pojasnil Jean-Charles Cuillandre, ki prav tako sodeluje pri projektu.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!