Kako preprečiti, da se telefon v vročini ne bo pregrel

mobilni telefon, visoka temperatura, vročina, termometer
PROFIMEDIA

V vročini "trpijo" tudi naši tehnološki ljubljenčki. Vročina lahko telefon trajno poškoduje. Preberite, kako ga zaščititi.

Verjetno ste že opazili, kako močno se lahko telefon poleti segreje, tudi če ni na soncu.

Pregrevanje telefona pa lahko vpliva na njegovo delovanje, poslabša delovanje baterije in celo povzroči trajno škodo na telefonu (in tudi tistem, kar je v njegovi bližini), piše spletni portal Gizmodo.

Za začetek je dobro, če poznate varno delovno temperaturo vašega telefona. To informacijo najdete na spletu. Običajno se te temperature gibljejo med 0 in 35 ºC. Tako lahko primerjate delovno temperaturo telefona in temperaturo ozračja in hitro ugotovite, ali je telefonu že preveč “vroče”.

Dobro je vedeti tudi to, da je temperatura zraka lahko tudi višja od tiste, ki nam jo pokaže aplikacija za vreme – če ste v mestu, kjer je veliko betona, je lahko ta za nekaj stopinj višja, če pa ste na soncu, je razlika lahko tudi večja kot 10 stopinj (v zvezi s tem lahko preberete naš članek o razbeljenih ulicah v Ljubljani, kjer smo temperaturo merili z infrardečo kamero).

Uporaba aplikacij – aktivnih in tistih v ozadju (posebej GPS-a), pretok video ali avdio vsebin, prenos podatkov preko Wi-Fija in polnjenje (tudi brezžično) lahko močno obremenijo in segrejejo telefon. Če to počnete na soncu ali to telefon počne, ko je na armaturni plošči avtomobila, je še toliko verjetnejše, da se bo pregrel.

Že samo držanje telefona v rokah ga lahko pregreje, še posebej če je pod obremenitvijo. Dobra stran tega je, da boste tako hitro opazili, da je pregret, saj boste to začutili. Nekateri telefoni vas bodo na možnost pregretja sami opozorili, nekateri bodo preprosto nehali delovati ali pa bodo aplikacije delovale počasi, telefon pa bo vmes večkrat ugasnil.

polnjenje telefona, infrardeča, temalna, kamera, vročina, pregretje
Polnjenje telefona (z neodobrenimi polnilci in kabli) lahko pregreje telefon, kot tudi uporaba aplikacij v ozadju/PROFIMEDIA

Kako preprečiti pregrevanje telefona?

Predvsem telefon hranite na mestu, ki je primerno ohlajeno in prezračeno. Če morate svoj telefon vseeno nositi s seboj, ga imejte čim dlje v senci in poskrbite, da bo okoli njega dovolj prostora za kroženje zraka.

Seveda vam bo verjetno zdrava pamet povedala, da telefona ne nosite s seboj na primer v savno ali ga pustite v avtomobilu, ko je zunaj vroče – tudi, če je parkiran v senci. Če polnite telefon, naj bo to stran od okna oziroma mesta, na katero sije sonce, pač pa v hladnem delu sobe. Za vsak primer pa telefon vsake toliko časa preverite.

Najprimernejše bi bilo sicer ustaviti delovanje vseh aplikacij, če pa tega ne morete ali ne želite, zaprite vse aplikacije, ki jih imate odprte, telefon pa bi bilo dobro preklopiti tudi na “letalski način” – to bistveno zmanjša količino dela, ki ga morajo opraviti notranje komponente.

Če ugotovite, da je bil vaš telefon izpostavljen sončni svetlobi, ga čim prej premaknite na hladnejše in senčno mesto. Če se je polnil, s tem prenehajte in odstranite tudi prevleke, ovitke ali zaščitna stekla. Če je le mogoče, ugasnjen telefon postavite v temen in hladen kot in ga pustite pri miru kakšno uro.

Eden izmed načinov, s katerimi boste zmanjšali možnost pregretja telefona, je posodabljanje operacijskih sistemov in aplikacij ter uporaba polnilnikov in kablov, ki so uradno odobreni s strani proizvajalca. Če se vaš telefon med polnjenjem vedno pregreje, je to lahko tudi posledica opreme, ki jo uporabljate za polnjenje, ne pa telefona samega.

S telefonom, ki se vztrajno in vedno znova pregreva, tudi v hladnih dneh, je lahko nekaj narobe – na primer okvarjena baterija, piše Gizmodo. Če je temu tako, je morda primerno poklicati servis ali proizvajalca telefona.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.