Priporočilo državnim uslužbencem: na službenih telefonih ne uporabljajte TikToka

Digitalno 09. Mar 202317:04 3 komentarji
Priporočila za neuporabo - aplikacija TikTok
PROFIMEDIA

Urad Vlade Republike Slovenije za informacijsko varnost državnim uslužbencem priporoča, da na službenih telefonih ne uporabljajo aplikacije TikTok.

Na Uradu Vlade Republike Slovenije za informacijsko varnost (URSIV) so za N1 potrdili, da so danes vsem organom, ki so del državne uprave, poslali dopis, v katerem uslužbencem državne uprave odsvetujejo uporabo aplikacije TikTok na službenih napravah. Za N1 so dodatno pojasnili še, da uporabe TikToka ne prepovedujejo, temveč le priporočajo, da je uslužbenci ne uporabljajo.

Kot so v dopisu, ki smo ga pridobili na N1, zapisali na uradu, priporočilo temelji na analizah domačih in tujih organizacij, predvsem pristojnih organov za kibernetsko varnost. Priporočilo so podkrepili tudi z več dejstvi, ugotovljenimi v omenjenih analizah.

Zapisali so, da aplikacija TikTok omogoča dostop do družbenega omrežja z istim imenom. “Gre za eno bolj popularnih omrežij, lastnik omrežja pa je podjetje ByteDance. Večkrat se je v javnosti pojavilo opozorilo o vprašanjih zbiranja podatkov uporabnikov in s tem povezanih zasebnostnih vprašanjih.”

Dodali so tudi, da aplikacija zahteva veliko pravic pri nadzoru in dostopu do podatkov o napravi, na kateri je nameščena.” To je sicer lastnost, ki je znana tudi pri aplikacijah drugih družbenih omrežij, pri pridobivanju soglasja lastnika naprave pa je TikTok bolj vztrajen od drugih,” še navajajo.

Pri tem pa na uradu opozarjajo, da lahko zaposleni podjetja ByteDance dostopajo do uporabniških podatkov. “V preteklosti je do zlorabe dostopa v podjetju že prišlo,” so posvarili.

Opozorili so tudi, da je skozi družbena omrežja mogoče izvajati propagandne aktivnosti in izvajati vpliv na javno mnenje. “Zlorabljeni profili na družbenem omrežju se lahko izkoriščajo za distribucijo zlonamerne programske opreme ali usmerjajo uporabnike na zlonamerna ali zavajajoča spletna mesta.”

Preberite še: Kako nevaren je TikTok?

Opozorila pred TikTokom tudi v drugih državah

Na uradu za informacijsko varnost so spomnili, da je uporabo TikToka zaposlenim že prepovedala tudi Evropska komisija, podobna prepoved pa je doletela tudi zaposlene v državni upravi v ZDA in Kanadi. Tudi Generalni sekretariat Sveta EU je začasno ustavil uporabo aplikacije za svoje zaposlene. Prav tako so številne države članice Evropske unije v zadnjih dneh izdale podobna opozorila in priporočila, so sporočili z urada.

Aplikacija TikTok v zadnjem obdobju sproža vrsto pomislekov glede varnosti. Ne gre le za osebne podatke uporabnikov, do katerih imajo med drugim dostop na sedežu podjetja, temveč tudi za vrsto drugih tveganj. Poleg spornega zbiranja osebnih podatkov je aplikacija problematična tudi zaradi širjenja lažnih novic ter škodljivega vpliva na številne mlade uporabnike, pri čemer psihologi že omenjajo tudi nov pojav, t. i. “TikTok možgani”.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje