Slovenskim rekorderjem uspelo še enkrat: v le nekaj urah krepko čez milijon

Digitalno 18. Maj 202305:51 0 komentarjev
Bird Buddy
BIRD BUDDY

Pametna ptičja krmilnica Bird Buddy je tudi v drugo na platformi za množično financiranje izjemno hitro prepričala vlagatelje. Zastavljen cilj so Slovenci dosegli v nekaj minutah, zelo hitro pa presegli 1,5 milijona evrov.

Pametna ptičja hišica Bird Buddy je konec leta 2020 navdušila uporabnike svetovne platforme za množično financiranje Kickstarter in v 30 dneh zbrala več kot 4,16 milijona evrov.

To podjetnike uvršča na vrh med slovenskimi idejami, ki so se podale na Kickstarter.

Po dveh letih in pol so se Slovenci znova vrnili na Kickstarter, njihov cilj pa je bil dosežen še hitreje. Tokrat zbirajo sredstva za dve pametni ptičji krmilnici, ki sta nekoliko posodobljeni različici prve, njun namen pa je privabiti drugačne vrste ptic – kolibrije in manjše ujede, ki sicer ne obiskujejo krmilnic. Poimenovali so ju Hranilnica za kolibrije (ang. Hummingbird Feeder) in Pametna kopel za ptice (ang. Smart Bird Bath). Razlika je vidna že na zunaj – hiška za kolibrije ima posebne seske, iz katerih lahko kolibriji pijejo nektar, kopel za ptiče pa ima namesto prostora za seme manjši bazen.

Zastavljeni cilj 92.000 evrov (okrog 100.000 dolarjev) so dosegli v 11 minutah, v 40 minutah pa je bil števec že na 500.000 evrov. Po dveh urah in pol so presegli sedemmestno število.

“To se bo morda slišalo zelo neskromno, ampak odziv nas ni zelo presenetil. Imamo zelo močno skupnost in smo še pred zagonom kampanje preverili nekaj konceptov, kako se ljudje odzivajo. Ko smo zagnali kampanjo, smo imeli že veliko informacij in predvidevanj, kaj bi se lahko zgodilo. Je bil pa odziv še hitrejši in večji, kot smo načrtovali,” je po enem dnevu kampanje za N1 dejal eden od soustanoviteljev podjetja Bird Buddy Žiga Vrtačič.

Bird Buddy
Žiga Vrtačič, Franci Zidar in Kyle Buzzard, Foto: BIRD BUDDY

Novi krmilnici bosta pred kamero “lovili” kolibrije in manjše ujede

Novi pametni ptičji krmilnici imata enak modul kot prvi (kamera s petimi milijoni pikslov, videom HD in 120-stopinjskim vidnim poljem), prav tako je ista tudi aplikacija. “Za uporabnika se ne spreminja nič,” je pojasnil Vrtačič.

Glavna razlika novih produktov je razširjen nabor oziroma paleta ptic, ki jih lahko “ujamemo” pred kamero hranilnice.

“Ena je posebej prilagojena za kolibrije, ki imajo pitnike in ne jejo semen, druga pa ima manjšo posodo za vodo, v kateri se lahko kopajo ptice. S tem lahko v krmilnico prileti na primer lastovica, ki hrano lovi med letenjem in naše prve hranilnice ne bi nikoli obiskala. Pride se hidrirat oziroma ohladit, zato jo lahko takšna posoda z vodo privabi. Podobno tudi manjše ujede,” je razlike opisal Vrtačič.

Najhitrejši podporniki bodo hranilnico za kolibrije dobili za 174 dolarjev (160 evrov), za kasnejše bo cena 189 dolarjev (174 evrov), v redni prodaji pa 235 dolarjev (217 evrov). Cena za pametno krmilnico s “kadjo” pa se začenja pri 184 dolarjih (169 evrov) in se bo kasneje povzpela na 199 dolarjev (183 evrov), v prosti prodaji pa bo stala 249 dolarjev (229 evrov).

Bird Buddy
BIRD BUDDY

Glavni del aplikacija

Glavni del pametne ptičje hranilnice se po Vrtačičevih besedah skriva v aplikaciji, ki “je naš glavni produkt – prepoznavanje ptičev z umetno inteligenco”.

Za podobno pot kot v prvo so se pri Bird Buddyju odločili tudi zaradi prednosti, ki jih ponuja Kickstarter. “Prisili te, da izpiliš in razčistiš svojo idejo, preden se lotiš produkcije. Takoj dobivaš povratne informacije, še preden se lotiš masovne proizvodnje. Učiš se s pomočjo skupnosti. In vse te podatke dobiš, še preden se lotiš izdelovanja,” je razloge za odhod na Kickstarter predstavil Vrtačič.

Kar tri četrtine njihovih kupcev prihaja iz ZDA, zato so drugo kampanjo zagnali kar s svojega ameriškega dela podjetja, od koder prihaja tudi tretji soustanovitelj. Ob Vrtačiču in Franciju Zidarju je Kyle Buzzard, ki je v preteklosti delal v več svetovnih tehnoloških podjetjih – od Googlovega Chromecasta do Logitecha in Nes Cama.

V podjetju je zdaj že 100 zaposlenih, od tega štiri petine v slovenskem delu podjetja.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!