Voditelji v Davosu o “pametni regulaciji” umetne inteligence

Digitalno 19. Jan 202417:23 0 komentarjev
Gospodarski vrh
Foto: PROFIMEDIA

V Davosu so na srečanju Svetovnega gospodarskega foruma ta teden veliko pozornosti namenili tudi umetni inteligenci. Svetovni gospodarski voditelji so razpravljali o tem, kako pametno regulirati umetno inteligenco ter s tem ne ovirati razvoja in inovacij, hkrati pa preprečiti morebitne grožnje človekovim pravicam.

V švicarskem Davosu se končuje 54. letno zasedanje Svetovnega gospodarskega foruma (WEF). Udeleženci so med drugim razpravljali o uporabi umetne inteligence in orodij sodobnih tehnologij ter varne podatkovne infrastrukture pri spodbujanju konkurenčnega gospodarstva in gradnji vključujoče družbe.

V okviru zasedanja, ki je potekalo ta teden, je slovenska ministrica za digitalno preobrazbo Emilija Stojmenova Duh predstavila usmeritve Slovenije pri sprejemanju zakonodaje in iskanju sinergij z gospodarstvom. “Izzivi našega časa so tako zahtevni, da nanje ne morejo odgovarjati le vlade ali državne ustanove same, pač pa terjajo sodelovanje vseh akterjev v družbi,” so njene besede povzeli na ministrstvu za digitalno preobrazbo.

Po besedah ministrice lahko vlada spodbuja naložbe v infrastrukturo z raznimi ukrepi, kot so spodbujevalni programi, davčne olajšave, nepovratna sredstva, javno-zasebna partnerstva, digitalna pomoč ruralnim območjem, povečevanje digitalne pismenosti med ranljivimi skupinami prebivalstva ter povezovanje na globalni ravni pri razvoju umetne inteligence. Vendar pa se prava digitalna preobrazba začne z zaupanjem državljanov in podjetij v sodobne tehnologije.

Osrednja tema neformalnega srečanja svetovnih gospodarskih voditeljev je bila razprava o tem, kako pametno regulirati umetno inteligenco, da to ne bo niti oviralo razvoja in inovacij niti ogrozilo človekovih pravic in temeljnih svoboščin. Digitalne tehnologije in umetna inteligenca pa ne bodo spremenile le delovnega okolja, temveč tudi naše vsakodnevne aktivnosti, je v razpravi o uporabi umetne inteligence v izobraževanju opozorila ministrica.

V okviru foruma so danes govorili tudi o obetih svetovnega gospodarstva. Svetovna trgovina je po dveh težkih letih po mnenju predsednice Evropske centralne banke Christine Lagarde in generalne sekretarke Svetovne trgovinske organizacije (WTO) Ngozi Okonjo-Iweala na poti okrevanja. Generalna sekretarka WTO je ocenila še, da se bo trgovina letos kljub tveganjem in geopolitičnim konfliktom povečala. Lagarde pa je dodala, da se gospodarske razmere normalizirajo, poročajo tuje tiskovne agencije.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!