Ideja za izlet: šarmantna Opatija – Lungomare, kava na soncu in ure zgodovine

Magazin 22. Okt 202207:00
Opatija
DDD

Opatija, ki je iz Ljubljane oddaljena le dobrih 90 kilometrov, je super izbira za enodnevni izlet na morje, da s kisikom napolnimo pljuča in spočijemo oči na morski gladini. Šarmantno primorsko mesto z bogato zgodovino in kulturo je oaza številnih prečudovitih lokacij, spomenikov, parkov in idiličnih vil. Med sprehodom ob morju boste mimogrede naredili več kot 10.000 korakov.

Peš se podajte po prekrasnem sprehajališču Lungomare, mimo simbola Opatije – kipa Dekleta z galebom. V Opatiji vas pričakujejo razkošna cerkev v središču mesta, prekrasen park Angiolina z istoimensko vilo, edinstveni kipi talentiranih umetnikov in še mnogo več. Stare avstro-ogrske vile so posebna ponudba za ljubitelje zgodovinskih stavb, obstajajo pa tudi sprehajalne poti in plaže, ki že vrsto let privabljajo turiste iz Evrope in sveta.

OPatija
DDD

Jeseni se v tem mestecu na Kvarnerju kar tare avstrijskih in nemških gostov, ki se ne naveličajo sredozemskega sonca in pogumno plavajo v že precej ohlajenem morju. Poleg poletnega turizma se to istrsko mesto pretežno organizira s kongresi, seminarji in različnimi posvetovanji. V Opatiji se redno odvijajo festivali, koncerti, razstave in drugi kulturni in športni dogodki. Prav od 11. do 13. novembra se bo v Opatiji odvil festival čokolade, ko mestece ne diši več le po zgodovini, ampak predvsem po najslajši dobroti, narejeni iz kakava. Ali, kot pravijo domačini, težko si je predstavljati zimo brez čokolade, a nepredstavljiva je tudi čokolada brez Opatije.

Opatija
DDD

Opatija je nastala okoli benediktinske opatije sv. Jakoba. Prva omemba Opatije je bila leta 1449. Predpostavlja se, da je zato tudi dobila današnje ime (Opatija pomeni ”opatija”). Idealen položaj med morjem na eni strani in bujnim zelenjem gore Učka v zaledju je Opatijo že na začetku turizma na tem območju označilo kot zaželeno evropsko destinacijo. Ugoden geografski položaj je tej elegantni ”Nici Jadrana” priskrbel čast kraja z najdaljšo turistično tradicijo na Hrvaškem.

Opatija
DDD

Zgodovina moderne Opatije se je začela pred nekaj več kot 170 leti. Leta 1844 je reški patricij Ignacio Scarpa zgradil svoj dvorec – Villa Angiolina. Ta dogodek velja za začetek organiziranega turizma v Opatiji. Začela se bo intenzivna rast in razvoj Opatije pod oblastjo Avstro-Ogrske. Opatija je bila z Dunajem povezana z železnico in ni bilo več ovir za eksplozivno rast. Hoteli, bazeni, klimatsko zdravilišče, paviljon z notranjim bazenom z ogrevano morsko vodo, bazen s previjalnimi kabinami. In eden od današnjih zaščitnih znakov Opatije – promenada Lungomare.

Opatija
DDD

Zaradi blagega podnebja in ugodne lege je mesto kmalu postalo priljubljeno zbirališče elite in aristokracije, zlasti avstro-ogrskega plemstva. Eden najbolj znanih gostov Opatije je bil avstrijski cesar Franc Jožef I.

OPatija
DDD

Spremljajte N1 Magazin tudi na Facebooku

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.