Italijanski znanstveniki so razvili užitno baterijo

Magazin 09. Jun 202318:39 1 komentar
baterije
Slika je simboljčna/PROFIMEDIA

Za izdelavo so uporabili snovi, ki jih najdemo v mandljih in kaprah. Mogoče jo je napolniti, uporabna pa je lahko v medicini.

Užitna baterija, ki so jo razvili v Italiji, ni namenjena prehrani. Prav tako ne temu, da bi jo najprej uporabili recimo za polnjenje telefonov, potem pa jo pojedli za večerjo. Odpira pa vrata za napajanje medicinskih diagnostičnih in drugih naprav, ki jih mora pacient zaužiti, kot so mikrokamere, biosenzorji in t. i. mehki roboti.

Uporaba teh pripomočkov ni nič novega ali nenavadnega, težava pa je, da te naprave niso prebavljive. Če nastanejo zapleti ali jih telo ne izloči na naraven način, je potrebna operacija.

Celotna baterija je narejena iz snovi, ki jih telo zlahka prebavi. Jedrne elektrode v napravi so sestavljene iz riboflavina, vitamina B2, ki ga najdemo recimo v mandljih, in kvercetina, flavonola, ki ga najdemo med drugim v kaprah ali koprivah. To pa seveda ne pomeni, da ima baterija tudi okus po teh živilih. Pravzaprav nima nobenega okusa.

Prototip užitne baterije so znanstveniki opisali v članku, objavljenem v reviji Advanced Materials. Baterijo je mogoče tudi polniti, deluje pa pri napetosti 0,65 volta. Za zdaj jo je mogoče polniti samo zunaj telesa, kar zmanjšuje možnosti njene uporabe. Če bi jo lahko polnili tudi v človeškem telesu, bi to polje njene uporabnosti močno razširilo.

Znanstveniki, ki so baterijo razvili, trdijo, da gre za prvo užitno baterijo z možnostjo ponovnega polnjenja, vendar zagotovo ne bo zadnja, piše spletna stran bgr.com, ki o odkritju poroča, saj bo morda navdihnila še druge raziskovalce, ki bi lahko nekoč našli nove načine za izdelavo užitnih baterij iz drugih materialov, ki jih najdemo v hrani.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.