Iz knjige antropologinje: Besede, ki jih kraljica Elizabeta II. ne uporablja

Magazin 04. Dec 202111:52
Kraljica Elizabeta II.
Profimedia

Za marsikoga je povabilo na angleški dvor velik stres, saj mora upoštevati strog protokol. Tudi kar zadeva govorjenje … Kraljica Elizabeta II. je še zlasti občutljiva za izražanje.

Srečanje z nekom, ki je član angleškega dvora, ni le stisk roke in dober dan, temveč mnogo več. Težko je natančno vedeti, kaj je prav in kaj ne ter katerih besed ni dobro izgovarjati v prisotnosti kraljice Elizabete II. ali vojvodinje Kate. Antropologinja Kate Fox, ki je napisala knjigo Watching the English: The Hidden Rules of English Behaviour, je proučevala jezik višjega sloja ljudi in zbrala besede, ki naj jih ne bi uporabljali v visokih krogih.

Kraljica Elizabeta II.
Profimedia

Pardon: Že kot otrok smo se naučili besede pardon, razen če seveda niste bili rojeni na dvoru. Namesto te besede rečejo oprostite, ko želijo na primer še enkrat slišati povedano.

Posh: Po naše snob. To naj bi bila beseda, ki opisuje višji razred, a na dvoru sebe nikoli ne poimenujejo tako. Uporabijo besedo smart, po naše prefinjen.

Parfum: Te besede ne boste našli v ženskem dvornem besednjaku. Namesto besede parfum vedno rečejo, da so si nadele najljubšo dišavo oz. vonj.

Lounge: V Buckginhamski palači je ogromno sob, a v njej ne boste našli niti enega loungea. Sproščajo se v tako imenovanem sitting room oziroma po naše v salonu.

Toilet: Na dvoru nikoli ne rečejo, da gredo na toaleto, namesto te besede uporabijo lavatory ali loo, čemur bi mi rekli kopalnica. Mogoče zato, ker je beseda toaleta originalno iz Francije.