Iz knjige antropologinje: Besede, ki jih kraljica Elizabeta II. ne uporablja

Magazin 04. Dec. 202111:52
Delite:
Kraljica Elizabeta II.
Foto: Profimedia

Za marsikoga je povabilo na angleški dvor velik stres, saj mora upoštevati strog protokol. Tudi kar zadeva govorjenje … Kraljica Elizabeta II. je še zlasti občutljiva za izražanje.

Srečanje z nekom, ki je član angleškega dvora, ni le stisk roke in dober dan, temveč mnogo več. Težko je natančno vedeti, kaj je prav in kaj ne ter katerih besed ni dobro izgovarjati v prisotnosti kraljice Elizabete II. ali vojvodinje Kate. Antropologinja Kate Fox, ki je napisala knjigo Watching the English: The Hidden Rules of English Behaviour, je proučevala jezik višjega sloja ljudi in zbrala besede, ki naj jih ne bi uporabljali v visokih krogih.

Kraljica Elizabeta II.
Foto : Profimedia

Pardon: Že kot otrok smo se naučili besede pardon, razen če seveda niste bili rojeni na dvoru. Namesto te besede rečejo oprostite, ko želijo na primer še enkrat slišati povedano.

Posh: Po naše snob. To naj bi bila beseda, ki opisuje višji razred, a na dvoru sebe nikoli ne poimenujejo tako. Uporabijo besedo smart, po naše prefinjen.

Parfum: Te besede ne boste našli v ženskem dvornem besednjaku. Namesto besede parfum vedno rečejo, da so si nadele najljubšo dišavo oz. vonj.

Lounge: V Buckginhamski palači je ogromno sob, a v njej ne boste našli niti enega loungea. Sproščajo se v tako imenovanem sitting room oziroma po naše v salonu.

Toilet: Na dvoru nikoli ne rečejo, da gredo na toaleto, namesto te besede uporabijo lavatory ali loo, čemur bi mi rekli kopalnica. Mogoče zato, ker je beseda toaleta originalno iz Francije.

Komentari

Vaš komentar