Je to najgrša barva, ki obstaja?

Magazin 08. Feb 202215:59 > 16:22
Barve
PROFIMEDIA

Barva z imenom Pantone 488 C, ki naj bi bila po mnenju številnih najgrša na svetu, ima prav poseben namen.

Čeprav jo opisujejo kot ‘smrt,’ ‘umazanijo,’ in ‘katran,’ ima barva Pantone 448 C prav posebno nalogo. Leta 2016 so po treh mesecih preučevanja in nekaj študij, ki jih je izvedla agencija GfK, zaključili, da je ta odtenek barve tako grd, da bi lahko posameznike odvrnil od kajenja, zato tudi ne preseneča, da so nekateri zavojčki cigaret odeti v to barvo.

“Ljudi asociira na smrt in umazanijo. Nihče ji ni namenil pozitivnih komentarjev,” je za britanske medije pojasnila Victoria Parr, vodja raziskave, ki jo je naročila avstralska vlada. Ta je namreč iskala najgršo barvo za namen pakiranja tobačnih izdelkov. Po Avstraliji so se zgledovale tudi nekatere druge države, kot so Velika Britanija, Irska in Francija, je poročal N1.

Tudi v Sloveniji smo leta 2019 sprejeli pravilnik o enotni embalaži tobačnih izdelkov, ki v tretjem členu določa, da so zavojčki in zunanja embalaža cigaret in tobaka za zavijanje v barvi odtenka Pantone 448 C s končnim slojem brez sijaja.

Pantone 448 C
Posnetek zaslona Pantone.com

Barvni inštitut Pantone, ki sicer vsako leto izbere barvo leta, je letos izbral barvo Pantone 17-3938 Very Peri, ki jo opisujejo kot barvo duhovitosti, veselja in dinamičnosti, ki spodbuja ustvarjalnost in domiselno izražanje. V inštitutu barvo leta izberejo na podlagi podrobnih analiz trendov tako, da preučujejo družbena omrežja, zabaviščno industrijo, filmsko produkcijo, svet umetnosti, modo, sloge in dizajn, popularne destinacije za potovanja in celo športne dogodke, ki pritegnejo pozornost širše javnosti.