Kaj lahko sami naredite za svojo srečo in dobro počutje že danes?

Magazin 30. Maj 202208:00
Ženska
Profimedia

Ali za svojo srečo lahko poskrbimo sami? Ali menite, da je ta odvisna od tega, pod kakšno zvezdo ste rojeni? Preverite, kaj pravijo raziskave ...

Strokovnjaki pravijo, da svojo srečo lahko poskrbimo sami, in sicer tako, da se družimo z ljudmi, ki so srečni, ter v svoje življenje vključimo dejavnosti in navade, s katerimi krepimo srečo.

Da s prakticiranjem nekaterih tehnik zares lahko izboljšamo počutje in okrepimo srečo, pravi tudi ena izmed novejših raziskav, ki je pod drobnogled vzela povezavo med doživljanjem sreče in zdravja.

V raziskavo so vključili skupino 155 odraslih posameznikov. Razdelili so jih v dve skupini. Posameznike iz prve skupine so vključili v 12-tedenski program za izboljšanje počutja in doseganje osebne sreče, ki je sledil načelom pozitivne psihologije. Udeleženci so izvajali različne tehnike (čuječnost, meditacije, vaje za krepitev hvaležnosti …). Druga, kontrolna skupina je živela svoje ustaljeno življenje. Rezultate so istočasno merili pri obeh skupinah.

Profimedia

Z merjenjem so raziskovalci želeli priti do informacije, kako posamezniki v obeh skupinah ocenjujejo raven svoje sreče, zanimalo pa jih je tudi, kako ocenjujejo svoje zdravje in ali se počutijo zdrave ali ne. Prav tako so jih vključili v različne teste in meritve (vključno z merjenjem krvnega tlaka in indeksom telesne mase), s katerimi so prišli do podatka o trenutnem telesnem zdravju udeležencev. Meritve so opravili ponovno tri mesecev po zaključku. Pričakovano se je raven doživljanja sreče pri posameznikih, ki so bili udeleženi v 12-tedenskem programu, znatno povišala, v primerjavi s kontrolno skupino, pri kateri ni bilo zaznati nobene spremembe. Prav tako so udeleženci prve skupine poročali, da se počutijo bolj zdrave. Tudi tri mesece po zaključku je bilo stanje še vedno enako pri obeh skupinah. Presenetljivo pa po koncu programa ni bilo zaznati nobene konkretne spremembe v telesnem zdravju udeležencev.

Enostavni koraki za povečanje sreče in dobrega počutja

Kot lahko vidimo v raziskavi, nam različne tehnike za izboljšanje počutja dejansko lahko pomagajo. Naša naloga je, da se potrudimo in jih začnemo izvajati.

Začnite in končajte dan s hvaležnostjo

Več nedavnih študij je pokazalo, da ima prakticiranje hvaležnosti izjemno pozitivne učinke na počutje. Raziskava iz leta 2019, v katero so zajeli 1337 ljudi, je pokazala, da se je pri tistih udeležencih, ki so 14 dni vsak dan napisali spisek stvari, za katere so hvaležni, znatno izboljšalo počutje, povečalo se je njihovo notranje zadovoljstvo in pozitivna naravnanost. Podobna študija iz leta 2021je pokazala, da so bili posamezniki, ki so občutili več hvaležnosti, manj depresivni.

Profimedia

Pojdite v naravo

Tudi preživljanje časa v naravi krepi občutke sreče in zmanjšuje stres. To je pokazala študija, v kateri so pod drobnogled vzeli anksioznost in depresijo pri ljudeh v času koronavirusa. V primerjavi z obdobjem pred epidemijo se je pojavnost obeh precej povečala. A vendar so opazili precej manj anksioznosti in depresije pri ljudeh, ki so veliko časa med epidemijo preživljali v naravi. Strokovnjaki pravijo, da naj bi za maksimalno pozitivne učinke vsaj 120 minut dnevno preživeli v naravi.

Začnite meditirati

Z meditacijo in čuječnostjo lahko takoj izboljšamo svoje razpoloženje. Dolgotrajna praksa pa lahko pomaga do več sreče, miru, zadovoljstva in manj stresa. Meditacijo znanstveniki proučujejo že daljši čas. Ena izmed najnovejših študij, opravljena v Hongkongu, pa je pokazala, da so bili posamezniki, ki so redno meditirali, bolj pozitivno naravnani, lažje so se osredotočali na pozitivne stvari v življenju in bili zanje hvaležni, bolj so se veselili novih stvari in se spominjali radostnih trenutkov iz preteklosti. Razlog za očitno pozitivno naravnanost raziskovalci pripisujejo spremembam v možganih, ki se zgodijo z redno prakso meditacije.

VIR: https://www.psychologytoday.com/, https://psychcentral.com/, https://www.mayoclinic.org/

Spremljajte N1 Magazin tudi na Facebooku

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Komentari

Vaš komentar