Kaj način razhoda z (bivšim) partnerjem pove o vas?

Magazin 04. Jun 202209:45 > 11:33
Ženska
Profimedia

Umik, izginotje, izogibanje, provokacije ali iskren pogovor? Končanje partnerskega odnosa nikoli ni lahko. Čeprav naj bi obstajali manj in bolj zreli načini, kako prekiniti odnos z nekom, do katerega ne čutimo več pravih čustev. Kakšne so najbolj pogoste taktike razhodov in katere kažejo na čustveno nezrelost in zrelost? Preverite.

Oseba preprosto izgine in o njej ni več ne duha ne sluha (angl. ghosting)

Strokovnjaki pravijo, da je t. i. ghosting, ko oseba preprosto izgine, najbolj nezrel način končanja romantičnega razmerja. Oseba izgine brez predhodnih znakov, opozorila ali namigov. Z danes na jutri je ni več in bivšega partnerja pusti v nevednosti in zmedi, brez pravega zaključka.

Ghosting naj bi bil sicer bolj značilen za krajša razmerja in (bolj) površinske odnose. Motiv za takšen način prekinitve odnosa je običajno nezmožnost osebe, da bi iskreno povedala resnico in se soočila s posledicami. Raje se izogne mučnemu pogovoru in enostavno samo izgine. Hkrati pa z izginotjem drugo osebo lahko čustveno rani in prizadene. Četudi je bil odnos krajši ali površinski, lahko tak način za seboj pusti pravo razdejanje.

Oseba sicer zaključi razmerje, a občasno še vedno pošlje sporočilo, sledi in komentira objave na družbenih omrežjih (angl. orbiting)

Tovrsten način je precej podoben izginotju, le da v tem primeru oseba, ki je izginila, še vedno ohranja občasen virtualen stik (morda pošlje neosebno sporočilo, sledi, komentira in deli objave na družbenih omrežjih itn.). S tem zbuja pozornost in zanimanje, hkrati pa več od tega ne želi. Seveda, ni treba pojasnjevati, da tudi tovrsten način prekinitve razmerja lahko povzroči pravo čustveno razdejanje in prizadene tistega, ki je bil zapuščen.

Profimedia

Oseba pošlje sporočilo, da prekinja odnos

Izginotje, t. i. orbiting, in tudi prekinitev razmerja po sporočilu kažeta na pomanjkanje sočutja in čustveno nezrelost, pravijo strokovnjaki. Kljub temu zaključek s telefonskim sporočilom lahko povzroči malenkost manj škode kot predhodni dve taktiki, saj oseba bolj natančno ve, pri čem je. Medtem ko po izginotju oseba običajno tava v temi in zmedi.

Oseba partnerja pripravi do tega, da ga zapusti

Strokovnjaki pravijo, da je tovrsten način razhoda precej pogost. Pri njem gre za manipulacijo – oseba partnerja s svojimi dejanji spodbudi k temu, da ga želi zapustiti. To pomeni, da namerno povzroča konflikte in v povsem enostavnih situacijah najde priložnost za prepir. Oseba je lahko namerno zahtevna, zadirčna, negativna itn. Lahko celo vara in pri tem izbere čas in prostor, da bo odkrita. Pogosto na pomoč pokliče tudi prijatelje. Tudi ta taktika kaže na nizko raven sočutja.

Oseba, ki prekinja odnos, se samoobtožuje in krivi za razhod

Pri tem načinu oseba, ki odhaja, ne želi neposredno prizadeti druge osebe, in zato za razhod krivi sebe in se obtožuje. Hkrati pa izpostavlja in poudarja pozitivne stvari, ki so se zgodile v odnosu. Ta način je sicer sočuten, a še vedno druga oseba ostaja zmedena – če je bil odnos pozitiven, zakaj se je končal?

Profimedia

Odnos se konča z neposrednim iskrenim pogovorom

Strokovnjaki pravijo, da je to eden izmed najboljših načinov končanja neuspelega odnosa. Iskren in neposreden pogovor je lahko težak in mučen, a hkrati z najboljšim izidom. Odprti pogovori so znak sočutja. Po takšnem razhodu je običajno odnos zares zaključen, obe osebi pa natančno vesta, pri čem sta, in lahko mirno nadaljujeta svoje življenje brez slabih misli in občutkov.

Strokovnjaki sicer dodajajo, da je najlažje takrat, ko oba vesta, da je razhod najboljša rešitev za oba, in gresta vsak svojo pot. A je v praksi to bolj redko.

VIR: https://www.psychologytoday.com/ in https://psychcentral.com/

Spremljajte N1 Magazin tudi na Facebooku

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.