Kako pravilno odmeriti sol in preprečiti napake, ki lahko pokvarijo vsako jed

Magazin 23. Mar 202417:25 0 komentarjev
Sol
Foto: PROFIMEDIA

Preveč ali premalo soli zlahka pokvari jed. Sol jedem ne doda samo slanega okusa, ampak zmanjša okus grenkobe in poudari sladkobo. A koliko te sestavine je preveč oziroma premalo?

Sol je dragocena dobrina. V starem Rimu so jo celo uporabljali namesto plačila. Pravzaprav beseda plača izhaja iz latinske besede za sol – salarium, piše Punkufer.

Kaj so njene prednosti? Sol jedem ne doda samo slanega okusa, ampak vpliva tudi na druge – zmanjša grenkobo in poudari sladkobo. Ena od njenih prednosti je tudi, da prepreči sprijemanje testenin med kuhanjem. Če jo dodamo vodi, ki jo uporabimo za blanširanje zelenjave, bo ohranila več hranilnih snovi, piše portal.

Prav tako ščepec soli pri umešanih jajcih prepreči, da bi se beljakovine vezale, zato jajca ne bodo “gumijasta”. Pri mokri ali suhi marinadi mesa pa sol pomaga ohraniti sočnost: pri piščancu ali puranu prispeva k nastanku hrustljave kože. Prav tako sol vpliva na obstojnost in je pomemben element fermentacije. Prav tako je ključna pri peki kruha in pripravi slaščic.

Kdaj dosoliti jed? Sol se v jedeh vede različno. Če jo dodate na začetku, bo iz hrane izločila tekočino. Zato zelje, če pripravljamo solato, solimo vnaprej – s tem se izognemo morebitni neželeni grenkobi. Nekatera druga živila je bolje soliti ob koncu kuhanja: fižol in čičeriko je bolje kuhati v nesoljeni vodi, da ohranita mehak ovoj. Podobno je z gobami, ki na ta način med toplotno obdelavo obdržijo sočnost.

Drugače je pri mesu. Če želimo hrustljavo kožo, ga je treba soliti pred termično obdelavo. Če pripravljamo piščanca, kožo s kračo – živila natremo s soljo, nato pa damo v hladilnik za približno pol ure. Sol bo kožo izsušila, tako pa boste lažje dosegli popolno hrustljavost.

sol, grobo zrnata
Foto: PROFIMEDIA

Mnenja, ali je treba meso pred peko na žaru soliti, so različna, a večina kuharjev se strinja, da mleto meso solimo, preden ga damo na žar, če pa pečemo bolj suhe kose mesa, jih solimo po peki.

Koliko soli ni preveč? Pri pripravi testenin dodajte približno eno žlico na en liter vode, za 500 gramov surovega mesa brez kosti potrebujemo do dve žlički soli, za 500 gramov moke, ki jo zgnetemo v testo, je potrebna žlička soli.

Prevelike količine soli so zdravju škodljive. Predvsem se ji morajo izogibati vsi, ki imajo težave s srcem, ledvicami in jetri.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!