Močna evropska prevlada, ki pa jo turški biser že nekoliko ogroža

Magazin 17. Dec 202316:54 0 komentarjev
PARIZ
Foto: PROFIMEDIA

Evropski center za globalne tržne raziskave je objavil lestvico najboljših mestnih destinacij v letu 2023. Na vrhu je znova francoska prestolnica. Katera mesta sledijo?

Najnovejša najnovejša lestvica najboljših mestnih destinacij v letu 2023, ki jo vsako leto izdela center za globalne raziskave Euromonitor International, kaže, da na vrhu lestvice kraljujejo evropska mesta.

V prvi deseterici je kar sedem evropskih mest, vključno z zmagovalcem Parizom. Temu sledi Madrid na tretjem mestu, medtem ko so Amsterdam, Berlin in Rim na mestih 5., 6. in 7. Barcelona in London z 9. in 10. mestom zaokrožujeta prvo deseterico. Sicer pa lestvico stotih sestavlja kar 63 evropskih mest.

Edina neevropska mesta med prvih deset so bila Dubaj na drugem, Tokio na četrtem in New York na osmem mestu. Tokio se je letos prvič uvrstil med prvih deset, kar je glede na poročilo posledica izboljšanja turistične infrastrukture, omilitve covidnih omejitev, pa tudi cenejšega jena.

DUBAJ
Dubaj (Foto: PROFIMEDIA)

Tudi v drugi deseterici “prevlada” evropskih mest

Tudi na mestih od 10. do 20. je največ evropskih predstavnikov, močno pa je v tem delu lestvice zastopana tudi Azija. Singapur je na 11. mestu,  Seul na 14. mestu, Osaka na 16. mestu in Hongkong na 17. mestu.

Izmed evropskih mest v drugi deseterici je najvišje nemški München na 12. mestu. Temu sledijo italijanski Milano, irski Dublin, avstrijski Dunaj in portugalska Lizbona.

Euromonitor International v poročilu navaja, da gre uspeh Evrope pripisati predvsem hitri urbanizaciji in široki uporabi tehnologije. Sodobni popotniki namreč zahtevajo hiter internet, prilagodljive možnosti rezervacij in prostore za delo na daljavo.

“Izboljšanje trajnosti, prometnih omrežij in družbenega vpliva so nekateri od ključnih ciljev, ki si jih danes zastavljajo mesta, da bi povečala konkurenčnost ter izboljšala svojo turistično ponudbo in zagotovila brezhibno potovanje,” so med drugim zapisali v omenjeni raziskovalni organizaciji.

Med prvih 100 so bili štirje novinci. To so ameriški Washington na 48., kanadski Montreal na 68., čilski Santiago na 88. in litovska Vilna na 92. mestu.

Istanbul
Istanbul (Foto: PROFIMEDIA)

Največ mednarodnih obiskovalcev je imel Carigrad

V letu 2023 se je nadaljevalo tudi hitro okrevanje pri opravljenih mednarodnih potovanjih.

Na vrhu lestvice po številu mednarodnih prihodov v letu 2023 je turški Carigrad, sledita mu London in Dubaj. Mesti z največjo medletno rastjo števila mednarodnih prihodov sta bila Hongkong in Bangkok, kar je posledica sproščanja covidnih ukrepov.

Po drugi strani lahko rast števila obiskovalcev prinaša tudi negativne vplive na lokalne skupnosti in okolje, opozarja Nadejda Popova iz Euromonitor International, saj se številna mesta že soočajo z izzivom čezmernega turizma.

“Nekatere destinacije uvajajo omejitve, višjo obdavčitev ali zmanjšujejo hotelske zmogljivosti, da bi omejile dotok turistov in ohranile kulturno dediščino, medtem ko druge sprejemajo strategije razpršitve s spodbujanjem alternativnih ali še neznanih destinacij,” je dejala.

Napovedala pa je, da bodo v letih 2024 in 2025 največja ovira za nadaljnjo rast turizma predvsem naraščajoči življenjski stroški, nihajoča inflacija in geopolitična nestanovitnost. Po njenem bodo zato potrošniki iskali predvsem potovanja, pri katerih bodo lahko za manj denarja dobili kar največ. Mnogi se bodo zato odločili za počitnice bližje domu.

20 najboljših mestnih destinacij leta 2023

1. Pariz, Francija
2. Dubaj, Združeni arabski emirati
3. Madrid, Španija
4. Tokio, Japonska
5. Amsterdam, Nizozemska
6. Berlin, Nemčija
7. Rim, Italija
8. New York, Združene države Amerike
9. Barcelona, ​​Španija
10. London, Združeno kraljestvo
11. Singapur
12. München, Nemčija
13. Milano, Italija
14. Seul, Južna Koreja
15. Dublin, Irska
16. Osaka, Japonska
17. Hongkong
18. Dunaj, Avstrija
19. Los Angeles, Združene države Amerike
20. Lizbona, Portugalska

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!