Največje nakupovalno središče, v katerem nihče noče nakupovati

Magazin 28. Nov 202209:40
South China Mall
Foto: PROFIMEDIA

Nakupovalno središče South China Mall v kitajskem mestu Dongguan velja za največji nakupovalni center na svetu, saj njegova površina meri skoraj 660.000 kvadratnih metrov. Predstavljati bi moral pravo meko za premožne in elitne kupce, a že od odprtja leta 2005 sameva.

Največji nakupovalni center na svetu South China Mall v kitajskem mestu Dongguan na skoraj 660.000 kvadratnih metrih površine nudi prostor za neverjetnih 2.300 trgovin.

Arhitekti so South China Mall zgradili kot center s sedmimi mednarodnimi conami, ki posnemajo značilnosti Amsterdama, Pariza, Rima, Benetk, Egipta, Karibov in Kalifornije. Nakupovalno središče tako vključuje 25 metrov visoko repliko Slavoloka zmage, zvonik stolnice svetega Marka v Benetkah in celo dva kilometra dolg kanal z gondolami. Snovalci so načrtovali, da bodo dnevno tako v središče privabili okoli sto tisoč obiskovalcev.

South China Mall je bil zasnovan kot nakupovalni raj za premožne kupce iz velikih mest, kot sta Guangdžov in Šendžen, a vse od odprtja leta 2005 sameva. Oddani so le poslovni prostori ob glavnem vhodu v center, kjer obratujejo verige hitre prehrane. Razlog za slabo obiskanost mnogi vidijo v njegovi lokaciji. Lastnik, podjetje Dongguan Sanyuan Yinghui Investment & Development, je namreč nakupovalno središče zgradil v provinci Guangdong, kjer pa večino od osmih milijonov prebivalcev predstavljajo delovni migranti z majhnimi prihodki.

Od nakupovalnega centra South China Mall je po površini sicer še večje nakupovalno središče Dubai Mall, meri namreč več kot milijon kvadratnih metrov, a poleg trgovin kupcem nudi tudi druge atrakcije, kot so živalski vrt, hotel in tematski park. Na zemljevidu nakupovalnih središč pa se je letos pojavil še en velikan, in sicer v Teheranu. Gre za Iran Mall, ki je večji od South China Malla in Dubai Malla skupaj.

Več fotografij si poglejte v spodnji fotogaleriji:

South China Mall South China Mall
Foto: PROFIMEDIA
South China Mall South China Mall
Foto: PROFIMEDIA
South China Mall South China Mall
Foto: PROFIMEDIA
South China Mall South China Mall
Foto: PROFIMEDIA
South China Mall South China Mall
Foto: PROFIMEDIA

V letu 2015 je center sicer doživel vrsto prenov in predelav, množično so se začeli odpirati butiki in restavracije z dostopnejšimi cenami izdelkov in storitev, najbolj obiskan je kino, v katerem predvajajo 3D-filme. V zadnjih petih letih se je zato število kupcev povečalo, a še vedno krožijo informacije, da so kapacitete v centru napol prazne.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Komentari

Vaš komentar