Največje nakupovalno središče, v katerem nihče noče nakupovati

Magazin 28. Nov 202209:40 0 komentarjev
South China Mall
PROFIMEDIA

Nakupovalno središče South China Mall v kitajskem mestu Dongguan velja za največji nakupovalni center na svetu, saj njegova površina meri skoraj 660.000 kvadratnih metrov. Predstavljati bi moral pravo meko za premožne in elitne kupce, a že od odprtja leta 2005 sameva.

Največji nakupovalni center na svetu South China Mall v kitajskem mestu Dongguan na skoraj 660.000 kvadratnih metrih površine nudi prostor za neverjetnih 2.300 trgovin.

Arhitekti so South China Mall zgradili kot center s sedmimi mednarodnimi conami, ki posnemajo značilnosti Amsterdama, Pariza, Rima, Benetk, Egipta, Karibov in Kalifornije. Nakupovalno središče tako vključuje 25 metrov visoko repliko Slavoloka zmage, zvonik stolnice svetega Marka v Benetkah in celo dva kilometra dolg kanal z gondolami. Snovalci so načrtovali, da bodo dnevno tako v središče privabili okoli sto tisoč obiskovalcev.

South China Mall je bil zasnovan kot nakupovalni raj za premožne kupce iz velikih mest, kot sta Guangdžov in Šendžen, a vse od odprtja leta 2005 sameva. Oddani so le poslovni prostori ob glavnem vhodu v center, kjer obratujejo verige hitre prehrane. Razlog za slabo obiskanost mnogi vidijo v njegovi lokaciji. Lastnik, podjetje Dongguan Sanyuan Yinghui Investment & Development, je namreč nakupovalno središče zgradil v provinci Guangdong, kjer pa večino od osmih milijonov prebivalcev predstavljajo delovni migranti z majhnimi prihodki.

Od nakupovalnega centra South China Mall je po površini sicer še večje nakupovalno središče Dubai Mall, meri namreč več kot milijon kvadratnih metrov, a poleg trgovin kupcem nudi tudi druge atrakcije, kot so živalski vrt, hotel in tematski park. Na zemljevidu nakupovalnih središč pa se je letos pojavil še en velikan, in sicer v Teheranu. Gre za Iran Mall, ki je večji od South China Malla in Dubai Malla skupaj.

Več fotografij si poglejte v spodnji fotogaleriji:

South China Mall South China Mall
PROFIMEDIA
South China Mall South China Mall
PROFIMEDIA
South China Mall South China Mall
PROFIMEDIA
South China Mall South China Mall
PROFIMEDIA
South China Mall South China Mall
PROFIMEDIA

V letu 2015 je center sicer doživel vrsto prenov in predelav, množično so se začeli odpirati butiki in restavracije z dostopnejšimi cenami izdelkov in storitev, najbolj obiskan je kino, v katerem predvajajo 3D-filme. V zadnjih petih letih se je zato število kupcev povečalo, a še vedno krožijo informacije, da so kapacitete v centru napol prazne.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!