
Peki papir, ki je zaradi toplotne odpornosti izjemno priročen med peko, je lahko tudi škodljiv za zdravje. Kateri pripomočki so bolj "zdrave" alternative?
Peki papir je po mnenju nekaterih ena največjih napak v kuhinji, ki je sicer nepogrešljiv pripomoček zaradi toplotne odpornosti in lastnosti proti prijemanju, piše portal Fitfoundme.
Peki papir je najpogosteje prevlečen s silikonom, kar izboljša lastnosti proti prijemanju. A lahko predstavlja določeno tveganje za zdravje.
Številni proizvajalci pri izdelavi papirja za peko uporabljajo postopek beljenja, ki lahko privede do prisotnosti dioksina – strupene snovi, ki se sprošča pri visokih temperaturah. Izpostavljenost dioksinu pa v nekaterih študijah povezujejo z razvojnimi in reproduktivnimi motnjami. Ko ga vnesemo v telo, se lahko shrani v maščobnem tkivu in tam ostane od 7 do 11 let, piše portal.
Tudi silikonska prevleka, čeprav je odporna na vročino, je lahko tudi potencialno škodljiva za zdravje. Silikonski izdelki vsebujejo silicijev dioksid kot bistveno sestavino. Ko se silikoni segrevajo, zlasti v stiku z olji, lahko sprostijo določene kemikalije, te se pa lahko nato izperejo v hrano. Siloksane pa po nekaterih podatkih povezujejo s tveganjem za nastanek raka in hormonskimi motnjami.
Če želite varnejše možnosti priprave hrane, razmislite o naslednjih alternativah: posode iz nerjavečega jekla, ki so odlične za peko, in iz nereaktivnega materiala; keramične posode, ki enakomerno porazdelijo toploto in se lahko uporabljajo tudi za serviranje; steklene posode, ki omogočajo predvsem vizualni nadzor hrane med peko in so enostavne za vzdrževanje; bakrena posoda, ki se hitro in enakomerno segreje ter je idealna za peko.
Če radi pečete na žaru, so cedrovine odličen nadomestek za pergamentni papir – dodajo bogat dimljen okus brez tveganja potencialno škodljivih kemikalij.
Kakšno je tvoje mnenje o tem?
Bodi prvi, ki bo pustil komentar!