Posthumno priznanje Sarajeva legendarnemu pevcu skupine EKV, Milanu Mladenoviću

Kultura 23. Feb 202307:00
Milan_Mladenovic
Wikipedia

Županja Sarajeva Benjamina Karić je na svojem profilu na Twitter objavila, da je legendarni pevec skupine Ekaterina Velika - EKV Milan Mladenović posthumno dobil pomembno priznanje mesta Sarajevo ter postal njegov častni meščan.

Sarajevska županja Benjamina Karić je na Twitterju zapisala: “To dragoceno mestno priznanje je posvečeno pogumu in drznosti človeka, ki je, ko so vsi molčali, povzdignil glas in Sarajevu dal iskreno podporo.” Na ta način je frontman zasedbe Ekatarina Velika, 29 let po smrti, prvič prejel priznanje v mestu, kjer je preživel del otroštva.

Mladenović je o Sarajevu, kamor se je preselil s šestimi leti iz Zagreba, v enem od svojih intervjujev povedal: “Sarajevo je imelo name najbrž temačen vpliv. Bil sem strašno bojevit, resnicoljuben, majhen, zoprn in nenehno sem se kregal s starejšimi od sebe. Seveda so me tepli, in tako sem prišel domov krvav in objokan, to je trajalo šest, sedem let, ko sem tam živel … Bil sem otrok z očali in tango kitaro pod roko. Hodil sem na ure k slavnemu Gariju Garinči. Od njega sem se naučil nekaj akordov. Pozneje sem se preselil v Beograd.”

Milan Mladenović in EKV so bili eni od glasbenikov, ki so se glasno uprli državljanski vojni v 90. letih s številnimi koncerti in pesmimi, posvečenimi tem dogodkom. Vojna je Mladenovića strašno prizadela. V začetku leta 1992 je skupaj s člani skupine Partibrejkers in Električni orgazam ustanovil projekt Rimtutituki, katerega glasbena dejavnost je bila osredotočena na protivojno propagando. Njihov najbolj znan singel Slušaj ‘vamo! s ključnim refrenom Mir, brat, mir je izšel pri B92, promovirali pa so ga s koncertom na tovornjaku, ki je krožil po beograjskih ulicah. Septembra 1993 so EKV, Partibrejkers in Električni orgazam z zagrebško skupino Vještica igrali v Pragi in Berlinu v okviru akcije Ko to tamo pjeva. Ko naj bi z Rimtutitukijem med vojno gostovali v Banjaluki, je Milan nastop odpovedal iz protesta, ker so z razstrelivom porušili najstarejšo in najbolj znano banjaluško džamijo Ferhadijo iz leta 1579.

“Moja prva in največja želja bi bila, da bi se zbudil in ugotovil, da je leto 1990, ter rekel: Uf, grdo sem sanjal!” Avgusta 1994, po koncertu Katarine Velike na festivalu v Budvi, so Mladenovića odpeljali v bolnišnico. Preden se je plošča Angel’s Breath pojavila na trgu, je 5. novembra 1994 v Beogradu zaradi raka notranjih organov umrl. Pokopan je bil na Novem pokopališču v Beogradu.

Spremljajte N1 Magazin tudi na Facebooku

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.