Obiskali so turistično atrakcijo, potem pa zboleli

Potovanja 16. Jun 202416:59 1 komentar
Havasupai, slapovi, turizem, Arizona, ZDA
Slapovi v rezervatu Havasupai (Foto: PROFIMEDIA)

Med pohodniki, ki so obiskali turistično točko, znano po modrozelenih slapovih, je izbruhnila bolezen z vročino, slabostjo in bruhanjem.

V soteski, ki meji na narodni park Grand Canyon (Veliki Kanjon) v ameriški zvezni državi Arizoni, je več deset pohodnikov poiskalo zdravniško pomoč, potem ko so se pri njih pojavili simptomi neznane bolezni.

Veliko jih je dobilo vročino, mnogi so bruhali in bili brez moči, poroča britanski časnik Independent.

Madelyn Melchiors, 32-letna veterinarka, je za lokalno televizijo KPHO povedala, da je po kampiranju v rezervatu Havasupai močno bruhala in imela vročino, ki je trajala več dni.

Lokalna zdravstvena služba v rezervatu je sporočila, da so obolelim zagotovili zdravniško pomoč in oskrbo, območje pa so obiskali okoljski in zdravstveni delavci, da bi raziskali vir izbruha in izvedli ukrepe za preprečitev širjenja bolezni. Arizonska televizija Fox-10, ki je prva poročala o boleznih, je poročala, da so se nekatere skupine odločile za helikopterski prevoz iz kanjona, ker jim je bilo preveč slabo, da bi šli peš.

Po besedah predstavnice lokalne zdravstvene službe je verjetno šlo za okužbo z norovirusom, ki se pogosto širi v kampih ali turističnih nastanitvah, kjer so zaloge čiste vode omejene in je malo možnosti za umivanje rok. Veterinarka, ki je zbolela, je povedala, da je med kampiranjem pila vodo iz izvira, ki je naveden kot piten, pa tudi iz drugih virov in da je vodo filtrirala z gravitacijskim filtrom, ki odstranjuje bakterije in mikroskopske zajedalce, ne pa tudi virusov.

V rezervat Havasupai vsako leto potuje na tisoče turistov, ki kampirajo v bližini številnih slikovitih slapov. Rezervat je dostopen le po vijugasti poti skozi puščavsko pokrajino peš, s helikopterjem, na konju ali na muli. Turizem je sicer glavni vir prihodkov indijanskega plemena Havasupai. Nedavni zapisi pohodnikov v družbenih medijih pa kažejo, da so poti zasute z odpadki, vključno s toaletnim papirjem, plastenkami in posodami za gorivo.

BONUS VIDEO:

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje