Se je res treba tuširati vsak dan?

Magazin 10. Dec 202306:01 4 komentarji
prha
Foto: PROFIMEDIA

Vsakodnevno prhanje je za marsikoga rutina. Ni pa nujno potrebno, pravijo strokovnjaki. Pravzaprav lahko povzroča tudi škodo.

Za mnoge ljudi je tuširanje vsakodnevna navada, prakse pa so precej različne. Nekateri se prhajo enkrat dnevno, drugi večkrat, nekateri samo nekajkrat na teden ali redkeje. Tisti, ki se prhajo vsak dan ali večkrat na dan, po navadi to počnejo zaradi življenjskega sloga (fizične in športne aktivnosti), okolja, v katerem živijo ali delajo, ali pa iz prepričanja, da “bolj čisto pomeni tudi bolj zdravo”. Pa je res tako?

Vsakodnevno prhanje je primerno za večino ljudi, pravijo strokovnjaki, seveda pod pogojem, da nimajo problemov s kožo ali kožnimi obolenji. Ni pa nujno potrebno, je za N1 povedala dermatologinja prim. dr. Tanja Planinšek Ručigaj iz Univerzitetnega kliničnega centra Ljubljana. Je pa vsak dan potrebno umiti predele pod pazduhami, okrog spolovila in danke zaradi znojenja oziroma preprečevanja morebitnih okužb.

Pazljivo pri izbiri mila

“Seveda pa ni nič narobe, če se tuširamo vsakodnevno,” še pravi Planinšek Ručigaj, “le da ne uporabljamo agresivnih sredstev (mil), ki uničijo zaščitni maščobno-kislinski plašč na koži. To je tako imenovana kožna bariera, ki našo kožo varuje pred vdorom škodljivih snovi od zunaj, posebej mikroorganizmov. Mila, ki jih uporabljamo pri tuširanju, namreč zelo izsušijo kožo, posebno tekoča, parfumirana ali obarvana.”

Posebej je pri tem izpostavila osebe z atopijskim dermatitisom, ki jim že prirojeno primanjkuje snovi, ki tvorijo maščobno zaščitno plast in imajo suho in občutljivo kožo, bolj dovzetno za okužbe z virusi, bakterijami ali glivicami. Te osebe morajo biti zelo pazljive pri izbiri mila ali šampona in ostanke teh sredstev temeljito sprati ter se po tuširanju namazati z negovalnim mazilom.

Tudi vsakodnevna uporaba antibakterijskih mil ni priporočljiva, pa piše spletni portal medicinske fakultete na harvardski univerzi. Na koži namreč živijo tudi bakterije, ki kožo ščitijo pred njihovimi bolj “zlobnimi” sorodnicami. S prepogostim tuširanjem pa to naravno bakterijsko zaščito kože lahko uničite.

Poleg tega tudi imunski sistem potrebuje nekaj stimulacije, tudi z mikrobi, ki živijo na vaši koži. Če jih prehitro zdrgnete, vaše telo nima možnosti proizvesti protiteles, ki ščitijo pred njimi. To je še posebej pomembno pri otrocih, katerih imunski sistem in telesa še šele razvijajo. Zato nekateri pediatri in kožni zdravniki odsvetujejo vsakodnevno kopanje ali tuširanje otrok, pa tudi starejših ljudi, ki imajo zaradi starosti tanjšo in bolj izsušeno kožo.

Kako pogosto se torej naj prhamo?

Na to vprašanje ni enoznačnega odgovora. Številni zdravniki pravijo, da je vsakodnevno prhanje primerno za večino ljudi, za mnoge pa je čisto dovolj, če se oprhajo dva do trikrat na teden.

Pomembno pa je tudi, koliko časa preživite pod tušem. Vodi naj vas načelo, da več časa, kot ga preživite v vodi (oziroma pod tušem), večji so lahko negativni učinki na vašo kožo ali lase.

Tuširanje naj bi trajalo 3 do 5 minut, pri čemer naj bi se osredotočili na pomembne dele telesa: pazduhe, dimlje in spolovila, zadnjik in obraz. Ni vam treba drgniti vsakega centimetra kože, razen če ste se valjali po umazaniji, piše spletna stran. Tudi izbira vode naj bo prilagojena vašim preferencam, vendar načeloma velja, da naj bo voda bliže topli, kot vroči, tistim, ki to lahko prenesete, pa tudi hladna ali mrzla ne bo škodovala (o tem preberite v članku Kaj se zgodi, če se vsak dan zjutraj tuširate z mrzlo vodo).

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje