Ste že slišali za motnjo pomanjkanja narave?

Magazin 30. Jul 202222:19 0 komentarjev
gozd
Profimedia

Kaj bi rekli na to, da obstaja tudi motnja pomanjkanja narave? Se vam zdi smiselno ali menite, da je modna muha?

Urnik, hiter tempo, obveznosti in kraj, kjer živimo, vplivajo tudi na to, koliko časa na teden preživijo zunaj v naravi. Koliko ur našteli sebi? Je to le za vikende, ampak takrat nadoknadite in ste zunaj cel dan? Ali pa si morda tudi čez teden vzamete kakšno uro za sprehod?

Poseben izraz pa je v svoji knjigi Zadnji otrok v gozdu (Last Child in the Woods) Richard Louv namenil tistim, ki za naravo skoraj nimajo časa. Svojo skrb in hkrati opozorilo je izrazil z imenom motnja pomanjkanja narave.

Z motnjo pomanjkanja narave je Louv namigoval predvsem na otroke in trdil, da premalo časa preživijo zunaj, zato se pojavlja vedno več vedenjskih težav. Pri njih je to še posebej kritično, saj so v fazi mentalnega, fizičnega in čustvenega razvoja. Avtor je prepričan, da narava lahko veliko pripomore pri otrokovem odraščanju, odsotnost narave pa pusti slabe posledice. Seveda pa za motnjo pomanjkanja narave lahko trpijo vse starostne skupine, tudi vi.

Poglejmo, kakšni so simptomi motnje pomanjkanja narave:

– težave s pozornostjo in osredotočenostjo
– zmanjšana ali zakasnjena uporaba čutov
– debelost

– čustvene in telesne motnje ali bolezni

Lahko pri sebi ali pri kom drugem naredite kakšno kljukico? Ne skrbite, obstaja rešitev.

Ni vse tako črnogledo, sami lahko ukrepate in popravite svojo (in otrokovo) situacijo. Potrudite se, da se boste ponovno povezali z naravo – torej hodili na izlete in sprehode čim več, v vseh letnih časih. Učite se o naravi in učite svoje otroke. Nadzorujte uporabo elektronskih naprav – ali lahko kakšno uro na dan vztrajate brez njih? Prizadevajte si vsak dan izboljšati kvaliteto svojega življenja.

Spremljajte N1 Magazin tudi na Facebooku

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.