V prvi polovici letošnjega leta trg NFT poskočil na 2,1 milijarde evrov

Magazin 05. Jul 202122:41 0 komentarjev
NFT, nezamenljivi žetoni
Shannon Stapleton/REUTERS

Trg NFT se je v drugem četrtletju letošnjega leta povzpel na najvišjo raven. Letos je prodaja nezamenljivih žetonov dosegla že 2,1 milijarde evrov. Naj za primerjavo omenimo, da je v prvi polovici lanskega leta prodaja dosegla le 11,5 milijona evrov.

Junija je prodaja na eni izmed največjih NFT tržnic OpenSea dosegla rekordno raven, in sicer 126 milijonov evrov. Po navedbah strani NonFungible, ki združuje transakcije NFT v blokovni verigi ethereum, od marca beležijo med 10 tisoč do 20 tisoč kupcev na teden, kar je več kot skupno  tedensko število prodajalcev, poroča tiskovna agencija Reuters.

Ocene skupnega zneska prodaje se sicer razlikujejo glede na to, katere NFT transakcije so vključene. Na strani DappRadar, ki spremlja prodajo v več blokovnih verigah, tako ocenjujejo, da je NFT trg v prvi polovici letošnjega leta dosegel najmanj 2,1 milijarde evrov. Na strani NonFungible pa se ocena giblje pri okoli 1,1 milijardi evrov. Obe strani sicer beležita le transakcije, ki se vršijo na t.i. verigi podatkovnih blokov. Eni izmed največjih nakupov so namreč izvedeni izven teh okvirjev, saj se NFT dela prodajajo tudi v dražbenih hišah, njihov izkupiček pa je potrem treba prišteti ročno.

Konec junija se je sicer zaključila tudi dražba avkcijske hiše Sothesby’s, na kateri so za 5,4 milijona dolarjev (4,5 milijona evrov) prodali izvorno kodo interneta. Komplet dokumentov, za katere je bila sprva postavljena izklicna cena tisoč dolarjev, vsebuje časovno ožigosano izvorno kodo, kot jo je leta 1989 ustvaril ustanovitelj spleta Sir Tim Berners-Lee. Neznani kupec je poleg kode prejel še pismo izumitelja spleta, digitalni plakat kode, ki ga je ustvaril Berners-Lee, in animirani videozapis kode.

NFT oziroma nezamenljiv žeton (ang. non-fungible token) je virtualni zbirateljski predmet, ki je sad razvoja tehnologije veriženja podatkovnih blokov oziroma t. i. blockchain tehnologije. Tehnologija temelji na digitalnih bazah podatkov, ki omogočajo hitrejše in varnejše transakcije kriptovalut. V nasprotju s klasičnimi kriptokovanci so nezamenljivi žetoni unikatni in opremljeni z digitalnim potrdilom o avtentičnosti, ki ga je nemogoče skopirati ali deliti. S tem certifikatom nato imetnik izkazuje lastništvo nad delom, ki bi ga sicer lahko distribuirali.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!