Zakaj je bolje, da čez dan, tudi poleti, ne spuščate rolet

Magazin 29. Jul 202316:37 5 komentarjev
okno, spuščene, rolete
PROFIMEDIA

Raziskava, ki so jo izvedli na Univerzi Oregon, je pokazala de je veliko bolj zdravo, če rolete pustite dvignjene. Preberite, zakaj.

Poleti, posebej, ko temperature postanejo visoke, mnogi poskušajo domove ohraniti hladne tako, da spustijo rolete in preprečili soncu, da segreje prostore. Vendar bi bilo dobro o tem dobro dvakrat razmisliti, piše danas.rs.

Raziskava, ki so jo izvedli na Univerzi Oregon, je pokazala de je veliko bolj zdravo, če rolete pustite dvignjene, kajti sončna svetloba ubija bakterije, ki žive na prašnih delcih, to pa posledično zmanjša tveganje za okužbe dihal. Raziskava je bila objavljena v strokovni reviji “Microbiom”, znanstveniki pa so bakterije, ki so jih našli v hišnem prahu izpostavili trem različnim situacijam v nadzorovanih pogojih – v mračni sobi, v prostoru z naravno svetlobo in v prostoru z ultravijolično (UV) svetlobo.

Po 90 dneh so vzorce zbrali in jih analizirali ter odkrili, da obstaja povezava med izpostavljenostjo svetlobi in številom bakterij v prahu. Bakterije so se v temnih prostorih razmnoževale do 12 odstotkov hitreje. Najmanj bakterij je bilo v prostoru, kjer je svetila UV svetilka (6,1 odstotka), le nekaj več pa v prostoru z naravno svetlobo (6,8 odstotka). Poleg tega so bile bakterije, ki so jih našli v temnih prostorih, povezane s respiratornimi težavami, še piše danas.rs.

Vendar pa, če je vročina zares prehuda, je vseeno dobro, da rolete vsaj delno spustite in tako pripomorete k temu, da se vaše stanovanje ne bo preveč segrelo – posebej, če nimate klime in če so vaši prostori obrnjeni na južno stran. Ne pozabite pa tudi, da je stanovanje treba prezračiti vsaj zjutraj in zvečer, ko še ni preveč vroče.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje