Zakaj žalujemo ob smrtih slavnih?

Magazin 02. Nov 202314:51 1 komentar
Matthew Perry
Foto: PROFIMEDIA

V zadnjih dneh je svetovno javnost presenetila smrt igralca Matthewa Perryja, ki je v 90. letih zaslovel z vlogo Chandlerja Binga iz kultne serije Prijatelji. Številni oboževalci po vsem svetu so se mu poklonili na družbenih omrežjih, nekateri pa so se zgrinjali pred stavbo, kjer je "živela" priljubljena šesterica, da bi izrazili svojo žalost ob njegovi smrti. Zakaj pa nas smrt slavnih lahko prizadene in zakaj za njimi žalujemo?

Mnogi v zadnjih dneh žalujejo za ameriškim igralcem Matthewem Perryjem, ki je umrl 28. oktobra na svojem domu v Los Angelesu. Številni, ki so odraščali ob gledanju priljubljene serije Prijatelji, so se mu v zadnjih dneh poklonili na svoj način – bodisi z objavo na družbenih omrežjih bodisi s polaganjem cvetja pred njegovim domom ali pred stavbo v soseski West Village v New Yorku, kjer je njegov lik Chandler Bing živel s svojimi najboljšimi prijatelji. Smrt in slovo od slavne osebe lahko v nas vzbudi veliko zapletenih čustev, pravijo strokovnjaki. “Žalovanje ob smrti zvezdnika je povsem normalno in večino izmed nas je kdaj že prizadela smrt slavne osebe,” je za New York Post pojasnila terapevtka Nicholette Leanza.

Čeprav večina oboževalcev Perryja nikoli niti ni srečala v pravem življenju, je terapevtka Aniesa Hanson pojasnila, da se oboževalci pogosto oklepajo ‘ideje’ o zvezdniku in ne o sami osebi. Kljub temu da naši najljubši zvezdniki morda res ne vedo, da obstajamo, je povezanost z njimi še vedno globoka in čustvena, saj se poistovetimo z njihovim življenjem in umetnostjo. “Naši odnosi s slavnimi so drugačni od vsakdanjih odnosov, ki jih imamo,” je po poročanju New York Posta pojasnila Hanson. “Naša čustvena vez na slavno osebo temelji na projekciji tega, kar potrebujemo, da je ta oseba za nas v pomembnih trenutkih naših življenj. Gre za idejo te osebe, s katero vzpostavljamo vez, in ne nujno za osebo kot tako, glede na to, da te osebe nismo spoznali v resničnem življenju,” je dodala strokovnjakinja.

Smrt zvezdnika lahko obudi spomine iz mladosti

Hanson je prav tako opozorila na dejstvo, da so nekatere znane osebnosti ‘zasidrane v naši mladosti’, kot je to bil denimo Perry. “Ne le, da so znane osebnosti vpletene v naše razvojne mejnike, pogosto imajo tudi vlogo mentorja ali podporne osebe, ki nam je manjkala. Nanje se obračamo za podporo in tako postanejo del našega življenja. Ko umrejo, umre tudi del nas,” je poudarila Hanson.

Ne glede na to, ali odraščamo ob gledanju njihovih serij in filmov, ali se družimo ob poslušanju njihovih klasičnih uspešnic, zvezdniki in njihova dela na nas pogosto pustijo močan in trajen pečat. “Smrt igralca lahko obudi spomine na film, v katerem je igral in tako v nas obudi spomine na tisti čas našega življenja,” pa je pojasnil psihoterapevt Tom Kersting. “Ključno je, da ste hvaležni za prijetne spomine in se osredotočite na ta vidik in ne na samo žalost,” je dejal po poročanju New York Posta.

Žalovanje princese Diane
Ob smrti princese Diane leta 1997 so se pred Buckinghamsko palačo zgrinjale množice (Foto: PROFIMEDIA)

Smrt zvezdnikov je sicer lahko še posebej ‘nenavadna’ v pogledu, saj jih pogosto postavljamo piedestal in se ne zavedamo njihove človečnosti. “Ker smo z zvezdniki povezani na daljavo, smo nagnjeni k temu, da jih delamo nesmrtne z nostalgičnimi življenjskimi izkušnjami in prav zaradi tega v njih težko vidimo smrtnike, kakršni v resnici so,” je še pristavila terapevtka Aniesa Hanson.

Strokovnjaki sicer spodbujajo oboževalce k temu, da prepoznajo in si priznajo, da so njihova čustva ob smrti slavnih upravičena, vendar pa opozarjajo, da bi si, če njihovo žalovanje postane preveliko, morali poiskati strokovno pomoč. “Pomembno je, da si priznate občutke ob izgubi in se zaradi tega ne obsojate. Če pa ugotovite, da ne morete shajati v vsakdanjem življenju, ker vas preplavljata žalost in obup, potem gre morda za močnejši odziv na izgubo od običajnega,” je poudarila Nicholette Leanza.

“Žalovanje ob smrti zvezdnika, ki smo ga občudovali, je prav tako pomembno kot vsaka druga smrt. Žalovanje je žalovanje. Ignoriranje občutkov ne bo pospešilo žalovanja, pravzaprav lahko povzroči ravno nasprotno,” je še razložila Hanson.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje