Zarubili so mu superjahto, zdaj od Hrvaške terja vrtoglavo odškodnino

Magazin 19. Feb 202417:35 3 komentarji
Jahta Royal Romance
Foto: Milan Sabić/PIXSELL/BOBO

Ruski bogataš Aleksej Inkin toži Hrvaško in od nje zahteva 35 milijonov evrov zaradi superjahte, ki so jo hrvaške oblasti zasegle marca 2022. Jahto so na Hrvaškem zasegli, ker jo povezujejo s proruskim ukrajinskim oligarhom Viktorjem Medvedčukom, za katerega zaradi povezav z Moskvo veljajo zahodne sankcije. Pred leti je imela jahto v lasti Medvedčukova družina, a so jo pred rusko invazijo na Ukrajino prodali ruskemu nepremičninskemu podjetniku Inkin. Ta od Hrvaške terja vrtoglavo odškodnino, češ da je zaradi "nezakonitega" zasega jahte utrpel veliko finančno škodo.

Ruski nepremičninski gigant Aleksej Inkin zaradi zasege jahte Royal Romance, ki je v lasti njegove družbe Lanelia Holdings, za 35 milijonov evrov toži Hrvaško. Organi pregona namreč superjahto povezujejo s tesnim prijateljem Vladimirja Putina, proruskim politikom Viktorjem Medvedčukom, poroča N1 Zagreb.

Hrvaške oblasti so plovilo zasegle marca 2022, potem ko ji je tamkajšnje ministrstvo za morje, promet in infrastrukturo zaradi suma povezav z ruskimi sankcioniranimi osebami izdalo začasno prepoved o uporabi in plovbi. Skoraj 190 milijonov evrov vredna jahta je od takrat privezana v pristanišču v Trogirju. Hrvati so jahto Royal Romance zasegli na podlagi zaprosila urada ukrajinskega tožilca. Ukrajina jo namreč želi prevzeti, prodati in nato s tem denarjem financirati nadaljnje vojaške operacije.

A sledil je preobrat. Družba Lanelia Holding, v lasti nepremičninskega magnata Inkina, je vložila tožbo zoper Hrvaško. Inkin trdi, da je njegova družba plovilo kupila pred začetkom ruske invazije na Ukrajino, za povrh pa, da sankcije Zahoda zanj ne veljajo. Jahta je leta 2021, torej pred vojno, uradno zamenjala lastnika, a evropske oblasti njeno lastništvo še vedno povezujejo z oligarhi ali podjetji, ki so zaradi ruske invazije na Ukrajino na seznamu sankcij EU.

Inkinovi odvetniki trdijo, da Hrvaška ni imela pravne podlage za zaseg luksuzne jahte. V teh letih, odkar so mu “nezakonito” zasegli plovilo, pa da je bil oškodovan za vsaj 35 milijonov evrov.

Med drugim za vzdrževanje jahte v času zasega in plačevanja priveza v trogirski marini. Po navedbah odvetnikov nepremičninskega giganta naj bi jahto uporabljal za turistične namene, pri južnih sosedih naj bi jo oddajal gostom. V tožbi izpostavljajo tudi pomanjkljivosti sodnih dokumentov, saj da ukrajinsko tožilstvo nima dokazov, da bi Medvedčuk jahto kupil z nezakonito pridobljenim premoženjem. Oziroma da bi jahto tik pred rusko invazijo “preprodal”, da bi prikril njeno lastništvo oziroma nezakonito pridobljeno premoženje.

S temi argumenti se je Inkin pritožil na odločitev sodišča v Splitu, ki je pred dnevi podaljšalo sklep o zasegu jahte. Po pisanju N1 Zagreb naj bi odločilo tudi, da jo bodo predali ukrajinski agenciji za upravljanje premoženja, pridobljenega s korupcijo in drugimi kaznivimi dejanji. O pritožbi bo odločal zunajobravnavni senat županijskega sodišča v Splitu.

Odločitev sodišča ni pravnomočna, zato jahta še ni bila predana ukrajinskim oblastem. Inkinovi odvetniki že zdaj ob morebitni predaji napovedujejo tožbo za 130 milijonov evrov.

VIktor Medvedčuk
Viktor Medvedčuk (Foto: PROFIMEDIA)

Viktorju Medvedčuku ukrajinske oblasti očitajo, da naj bi iz zakulisja vodil državo. Potem ko so pred leti deli regij Lugansk in Doneck s svojimi premogovniki prešli pod nadzor proruskih separatistov, naj bi se Medvedčuk skupaj z državnimi predstavniki dogovoril o nakupu tamkajšnjega premoga. Denar od prodaje nafte iz svoje rafinerije v Rusiji naj bi namenjal proruskim separatistom.

Prav zato so se podjetja Medvedčuka, sicer dobrega prijatelja ruskega predsednika Vladimirja Putina, znašla na seznamu sankcij ukrajinskih oblasti. Po pisanju N1 Zagreb naj bi leta 2015 sklenil dvomljive pogodbe za nakup premoga v Ukrajini v vrednosti približno 165 milijonov evrov. Ukrajinsko tožilstvo pa mu očita, da naj bi s spornimi nakupi ukrajinski energetski sektor “podredil” Rusiji.

Kdo je Viktor Medvedčuk?

Ukrajinec Viktor Medvedčuk je jahto kupil leta 2015, pluje pod zastavo Kajmanskih otokov. Sprejme 14 gostov, za njihovo udobje skrbi 22 članov posadke. Na glavni palubi ima med drugim 12-metrski bazen. Pluje lahko z največjo hitrostjo 15 vozlov (28 kilometrov na uro). Lastnica superjahte je bila njegova žena Oksana Medvedčuk, ukrajinske oblasti pa domnevajo, da je Inkin jahto kupil, da bi del premoženja proruskega politika rešil pred zaplembo.

Medvedčuk
Viktor Medvedčuk in Vladimir Putin (Foto: Sputnik/Mikhail Klimentyev/Kremlin via REUTERS)

Medvedčuk je sicer eden najbogatejših Ukrajincev, bil je vodja proruske Opozicijske platforme za življenje, največje opozicijske stranke v Ukrajini. Po oceni revije Forbes je bilo njegovo premoženje v letu 2021 ocenjeno na 620 milijonov dolarjev (okoli 572,5 milijona evrov). Proruskega politika so ukrajinske oblasti pridržale aprila 2022, a so ga septembra istega leta izročili Rusiji v izmenjavi ujetnikov. Od takrat so mu oblasti zasegle skupno 154 različnih premičnin in nepremičnin. Na dolgem seznamu zaseženega premoženja je 30 zemljišč, 23 hiš, 32 stanovanj in 26 avtomobilov. 

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje