Grofica, ki je živela v razkošju, na koncu pa skoraj pristala v siromaštvu

Magazin 09. Jan. 202210:32 > 14:41
Delite:
Alexandra Tolstoy
Foto: PROFIMEDIA

Življenjska zgodba Aleksandre Tolstoj, potomke slovite ruske plemiške rodbine Tolstojev, ki je v ruski zgodovini, književnosti in umetnosti pustila neizbrisen pečat. Njen dedek je bil v krvnem sorodstvu z Levom Nikolajevičem Tolstojem, avtorjem romanov Vojna in mir in Ana Karenina. Ko se je zaljubila v ruskega oligarha, bančnika, je mislila, da so se ji uresničile sanje. Potem pa je roka ruskega predsednika Vladimirja Putina zanjo spremenila prav vse.

Grofica Aleksandra Tolstoj je mislila, da živi svoje sanje, ko se je leta 2008 zaljubila, kot je rekla takrat, “v moškega, kakršnega si je želela celo svoje življenje”. A se je njeno življenje kmalu sprevrglo v nočno moro.

Začelo se je leta 2015 v Londonu. Srečni par in njuni trije otroci so živeli v velikem izobilju.

“Imamo dva šoferja, dve sobarici, angleško in rusko varuško, tudi učiteljico iz Francije, ki z otroki dela domače naloge,” je tedaj pripovedovala za britanski BBC.

Alexandra Tolstoy
Foto : PROFIMEDIA

Je potomka ruske plemiške rodbine Tolstojevih, njen dedek, grof Dimitrij Tolstoj, je leta 1920 pred boljševiki zbežal na Otok.

Njegov mrzli bratranec je bil Lev Nikolajevič Tolstoj, sloviti ruski politik, književnik in publicist, med drugim avtor večnih romanov Vojna in mir in Ana Karenina.

Lev Nikolajevič Tolstoj
Foto : PROFIMEDIA. Lev Nikolajevič Tolstoj

Od siromašnega kozaka k ruskemu milijarderju

Aleksandra Tolstoj je imela britansko državljanstvo in naziv grofica. Otroštvo je preživela v izobilju. Preden je začela delati kot borzna posrednica je hodila v najbolj elitne britanske šole. Potem se je vrgla v turizem in se najbolj posvečala raziskovanju nekdanje Sovjetske zveze, Turkmenistana in Kirgizije ter se poročila s siromašnim kozakom, ki se je ukvarjal s konjerejo.

Ta zakon ni trajal dolgo.

V njenem življenju se je namreč pojavil milijarder, bančnik Sergej Pugačev. Njegovi ljudje so jo angažirali, da bi Pugačeva naučila angleščine in tako sta se tudi spoznala. “Takoj je bila med nama kemija. Zelo sem se zaljubila vanj. Bilo je zelo romantično, še nikoli z nikomer nisem čutila takšne povezanosti,” je pripovedovala medijem.

Čez leto dni se jima je rodil prvi otrok. Živeli so na relaciji Moskva–London–Pariz. Imela je zasebno letalo in praktično neomejene količine denarja.

A vzporedno s tem so se stvari za njenega moža v Rusiji že spreminjale. Proti njemu in še nekaterim ruskim oligarhom se je namreč obrnil ruski predsednik Vladimir Putin, čeprav sta si bila nekoč zelo blizu.

Sergey Pugachev in Vladimir Putin
Foto : PROFIMEDIA. Sergej Pugačev in Vladimir Putin

“Sinu lahko odsekamo prste in ti jih pošljemo”

Pugačev je imel pod palcem 15 milijard ameriških dolarjev. Kot je rekel tudi sam, si je bil s Putinom zelo blizu. Govoril je, da so skupaj preživljali celo počitnice, zaradi posojil, ki jih je dajal ruski politiki, pa se ga je prijel celo vzdevek Putinov bankir.

Denar je Pugačeva spravil v velike težave z vplivnimi ruskimi uradniki. Njegova banka je propadla, sodišče v Rusiji pa ga je okrivilo za izgube. Pugačev je leta 2008 zapustil Moskvo in kasneje pričal, da so mu ruske oblasti grozile in od njega zahtevale odplačilo milijardo dolarjev dolga. Za to so ga tožili tudi pred britanskim sodiščem, a se je Pugačev poplačilu upiral.

“Poklicali so me v neko restavracijo in mi rekli, da moram takoj plačati 350 milijonov dolarjev, sicer mi bodo ubili družino. Tvojemu sinu lahko tudi odsekamo prste in ti jih pošljemo,” je povedal medijem.

Sčasoma je ruskim uradnikom uspelo zamrzniti Pugačev denar skoraj povsod po svetu, Pugačev je na neki točki zbežal v Francijo in proti Rusiji vložil tožbo zaradi izgube premoženja.

Kaj se zgodi, ko “Putinovemu bankirju” rečeš ne

Pritiski na moža, agenti, ki so mu nenehno sledili … Vse to se je začelo poznati v njegovem odnosu z Aleksandro Tolstoj. “Bil je zelo pod pritiskom, name se je spravil tudi s fizično silo. Enkrat je otroke zaklenil v sobo, moj potni list in potne liste najinih otrok pa zaklenil v sef. Takrat sem vedela, da je konec,” je medijem povedala Aleksandra Tolstoj, ki je zavračala, da bi s Pugačevim zbežala v Francijo.

Spomladi leta 2016 ji je uspelo pobegniti od moža. A hkrati je to pomenilo tudi, da je bila popolnoma odsekana od moževega denarja.

Za britanski Telegraf je povedala, da je z otroki po 20. maju 2020, ko so ruske oblasti zaplenile še 12 milijonov funtov vredno družinsko vilo in jim dali dva tedna časa, da se izselijo, praktično živela brez pribite pare. Celo kampirati so morali, ker niso imeli kam, je povedala.

Alexandra Tolstoy
Foto : PROFIMEDIA

Kljub takšni stiski niti svojim otrokom, kaj šele meni, Pugačev ni pomagal niti s centom, je povedala.

Pugačev danes živi v Franciji in troši, kot je rekel, “zadnjih 70 milijonov dolarjev”, ki so mu ostali.

Aleksandra Tolstoj pa največ časa preživlja na Otoku s svojimi otroki, ki očeta niso videli že od leta 2016. Tudi pobrala se je, spet se je vrgla v turizem in v ročna dela, katerih glavni motiv so ruske babuške.

 

 

Komentari

Vaš komentar