6 znakov, da ste v čustveno zdravem odnosu

Magazin 28. Sep 202217:30
Partnerstvo
Profimedia

Nekatere raziskave kažejo, da zdravi odnosi pomagajo zmanjševati stres, krepijo samozavest, dobro počutje in nasploh izjemno pozitivno delujejo na naše počutje in zdravje. Prepoznajte, ali ste v takem odnosu.

Ni vas strah povedati, kaj si mislite

V zdravem odnosu se osebi počutita varno, ljubljeno in cenjeno. In čeprav lahko izražanje najglobljih čustev in mnenj zahteva veliko notranje moči, poguma in samozavesti, nas v čustveno zdravem odnosu nikoli ni strah povedati, kaj mislimo in čutimo.

Oba partnerja se dobro zavedata ranljivosti, ki se zgodi ob izražanju čustev, in prav zato poskrbita, da se oba počutita dovolj varno, da sta lahko popolnoma odprta.

Med vama vlada popolno zaupanje

Zaupanje je temelj vsakega dobrega in čustveno zdravega odnosa. Osebi lahko zaupate in nimate potrebe po tem, da bi partnerja preverjali, nadzorovali ali vohljali za njim. Razlog za to sta partnerjeva zanesljivost in dostopnost. Partner je zanesljiv že od začetka odnosa in vedno znova z dejanji kaže, da je preprosto vreden zaupanja. Hkrati v odnosu drug drugemu nudita dovolj svobode in osebnega prostora, torej brez preverjena, kaj partner dela in s kom je, ker po tem preprosto ni potrebe.

Profimedia

Natančno veste, kaj ima vaš partner rad in kaj ga osrečuje

Partnerja v čustveno zdravem odnosu se zanimata drug za drugega, in ker se vaš partner iskreno zanima za vas, natančno ve, kaj imate radi in kaj vse vas spravi v dobro voljo. Morda je to darilo, lepa beseda, objem, prijetno presenečenje itn. Vsakega osrečuje nekaj drugega, a vaš partner ve, kaj osrečuje vas, in večkrat izkoristi priložnost, da vam izrazi naklonjenost na tak način.

Strinjata se, da se ne moreta vedno strinjati

Občasni prepiri in napetosti so v odnosu neizbežni. Četudi se dobro razumeta in se imata rada, se zavedata, da se preprosto ne moreta v vsem vedno strinjati. V čustveno zdravem odnosu vam partner ne bo vsiljeval svojih pogledov ali vaših podcenjeval. Razumel bo in spoštoval, da ne moreta imeti vedno enakega pogleda in da na številne stvari v življenju gledamo iz drugačne perspektive. Tudi vaš pogled bo spoštoval.

Imata skupne in ločene interese

Najbolj uspešni pari naj bi ohranili lastne interese (poleg skupnih) brez vzbujanja občutka krivde, ker teh ne delijo s partnerjem. To pomeni, da oba spodbujata drug drugega, naj svobodno uživata vsak v svojih interesih (in skupnih).

Profimedia

Ste zadovoljni in čutite, da vas partner podpira

Ste v odnosu zadovoljni? Menite, da vas partner podpira? Ste samozavestni in se dobro počutite v odnosu? Potem ste v čustveno zdravem odnosu. Slabo počutje in negativna naravnanost v odnosu lahko pripeljeta do različnih duševnih in tudi zdravstvenih težav. Na drugi strani nas čustveno zdravi in trdni odnosi opolnomočijo, navdihujejo in krepijo pozitivno naravnanost.

VIR: https://www.health.harvard.edu/ in https://www.everydayhealth.com/

Spremljajte N1 Magazin tudi na Facebooku

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.