Znani komik odkrito o svojem zlomu: Težko se ustaviš, ko enkrat prideš čez rob

Magazin 22. Apr 202320:49 1 komentar
Žan Papič
Žan Papič/INSTAGRAM

Pod težo prenatrpanega urnika, stresa in napora se je mlad slovenski komik Žan Papič zlomil. Odpravil se je na šestmesečno zdravljenje. Če ne bi šel sam, bi me tja verjetno odpeljali, je zdaj povedal tudi javno, s čimer želi prispevati k temu, da bi se drugi, ki imajo podobne težave kot on, stigme ne bali.

“Tudi jaz sem se bal, da bom zaznamovan,” je v oddaji na TV3 odkrito pripovedoval 27-letni slovenski komik Žan Papič, ki se je zlomil pod težo stresa in naporov in pred časom odšel na šestmesečno zdravljenje.

Zdaj želi prispevati k razbijanju stigme o ljudeh s težavami v duševnem zdravju. Da bi se tudi drugi, ki imajo podobne težave kot on, stigme ne bali.

Težave so se mu začele pojavljati, ko je zapadel v natrpan urnik nastopov, a v nekem trenutku tempa ni več zdržal. Stvari so se začele podirati. Pika na i, je povedal, je bila še priprava novoletne premiere. Pritisk, da njegovo delo ne bo dobro sprejeto med gledalci in da ima premalo časa, sta ga pripeljali do takšne utrujenosti, da kar 15 dni ni spal.

Če v duševni stiski samopomoč in pogovor z bližnjimi ne zadostujeta več, je ključno, da poiščemo pomoč strokovnjakov. Več kontaktov lahko najdete na tej povezavi.

“Ko prideš čez rob, se težko ustaviš. Takrat se nisem znal, sedaj se znam,” je povedal in nadaljeval, da če se ne bi na zdravljenje odpravil sam, bi ga tja verjetno odpeljali.

“Govorilo se je, da sem v jopiču, čeprav ga nisem sploh videl. Če je res hudo, te privežejo na posteljo, a ne v jopiču. Tudi jaz sem se bal, da bom zaznamovan, ampak v resnici me zdaj samo še bolj spoštujejo,” je dejal o svoji izkušnji. Pomagajo mu, pravi, tudi dihalne vaje.

Pred nedavnim je za N1 o svojih težavah z duševnim zdravjem spregovoril tudi operni pevec Nace Junkar. Bil je eden prvih znanih Slovencev, ki je sploh o tem spregovoril javno. Za njim je šest hospitalizacij, zdravljenje z antidepresivi in dolga leta boja za destigmatizacijo dejstva, da je “včasih ranjena tudi naša duša”.

Nace Junkar
Egon Parteli/N1

O svoji izkušnji s stigmo, povezano z duševnim zdravjem je Junkar dejal: “Barbara Drnač je takrat imela oddajo na Kanalu A, E+, bil sem njen gost. Zaradi antidepresivov sem se zredil za 30 kilogramov in neki mladi novinar mi je v oddaji rekel, da so me navajeni z manj kilogrami. Ni vedel niti, da sem bil bolan. Odgovoril sem, da človek včasih pač potrebuje zdravnika, in vprašal me je, katerega. Povedal sem, da psihiatra. Nisem omenil besede depresija, a so vseeno imeli toliko klicev, da so čez dva dni pripravili oddajo o depresiji in uporabili ta izsek iz mojega pogovora.”

Po oddaji je dobil klic staršev najstnika, ki se je prav tako zdravil. Dejali so mu, da se zdaj, ko je spregovoril, ne bojijo več toliko stigme.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje