Droge in pranje denarja: višje sodišče razveljavilo sklep o izločitvi dokazov

Črna kronika 28. Mar 202311:18 0 komentarjev
Višje sodišče v Ljubljani
Denis Sadiković/N1

V sojenju šestnajsterici, obtoženi preprodaje drog med drugim iz Dominikanske republike in pranja denarja, je višje sodišče razveljavilo sklep okrožnega sodišča v Ljubljani, poroča Večer.

V sojenju šestnajsterici, obtoženi preprodaje drog med drugim iz Dominikanske republike in pranja denarja, je višje sodišče razveljavilo sklep sodnice Okrožnega sodišča v Ljubljani Vesne Podjed o izločitvi dokazov. O predlogu obrambe, ki meni, da gre za nezakonito pridobljene dokaze, bo tako sodnica morala odločati znova, poroča Večer.

Zaradi trgovanja z drogo in pranja denarja, pridobljenega z drogami, se je v obtožnici krškega tožilca Jožeta Zevnika znašlo 16 obtoženih. Zadeva se je sprva vodila na Okrožnem sodišču v Krškem, kasneje pa se je prenesla na ljubljansko okrožno sodišče, kjer so lani opravili predobravnavne naroke.

Obtoženi krivde niso priznali, njihova obramba pa je zahtevala izločitev nezakonitih dokazov, ki jih je zoper obtožene zbrala policija. Med dokazi je tudi komunikacija Sky, ki so jo obtoženi uporabljali za varno komuniciranje o nelegalnih poslih, dokler jim belgijska, nizozemska in francoska policije ni vdrla v strežnike. Slovenija je komunikacijo pridobila od francoskih sodnih organov.

Sodnica je sprejela sklep, da je pridobljena komunikacija Sky nezakonita. Odločila pa je, da so podatki, ki jih je slovenska policija dobila od ameriške Uprave za boj proti drogam (DEA), zakoniti. Višji sodniki so oba njena sklepa razveljavili in sodnici naložili, da mora o predlogih obrambe, da gre za nezakonite dokaze, še enkrat odločati, poroča časnik Večer.

Nekateri člani hudodelske združbe naj bi poleg droge prevažali tudi denar od trgovine z drogo, obe nelegalni dejavnosti pa naj bi izvajali od najmanj 1. junija 2016 do 24. avgusta 2019, trdi tožilstvo.

Preiskava na slovenskih tleh se je začela v začetku leta 2019, ko je DEA obvestil slovensko policijo, da se je obtoženi Alen Čirkić, ki naj bi vodil hudodelsko združbo, skupaj s soobtoženim Željkom Gavrićem v imenu združbe v Punta Cani v Dominikanski republiki z Ljubomirjem Smiljanićem in Franklinom Josejem Apontejem Garcio dogovarjal za nakup in dostavo 25 kilogramov kokaina.

V zadevi je skupno obtoženih 16 oseb, od tega jih je del v priporu, del pa se brani s prostosti. Tožilstvo je obtožnico zoper šestnajsterico vložilo novembra 2021.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!