Neznanci naj bi pred šolami nagovarjali otroke. Kaj ugotavlja policija?

Policijski kombi v Ljubljani
Slika je simbolična. (Foto: Aljaž Uršej/N1)

V zadnjih dneh so v okolici osnovnih šol na območju Ljubljane zaznali več primerov neznanih ljudi, ki so ogovarjali otroke. Z dogajanjem so seznanjeni tudi na policiji, kjer pa pravijo, da gre za nepovezane primere, prav tako pa za zdaj še niso potrdili elementov kaznivega ravnanja. Policisti starše pozivajo, da se z otroki o tem pogovorijo na pomirjujoč način ter da nepreverjenih informacij ne delijo na družbenih omrežjih.

V okolici več ljubljanskih osnovnih šol so v zadnjih dneh opazili neznance, ki so nagovarjali otroke. Po poročanju TV Slovenija naj bi šlo za primere v okolici štirih osnovnih šol, bolj konkretno pa so opisali dogodke izpred dveh: pred eno od osnovnih šol naj bi neznanci mlajšim učencem ponujali sladkarije in jih vabili v kombi, pred drugo pa naj bi neznani moški vprašal deklico za pot in jo nato prosil, naj ga poboža.

Na ljubljanski policijski upravi so za N1 potrdili, da so bili obveščeni o skupini neznanih mlajših oseb, ki so na območju Most v preteklem tednu nagovarjale otroka. Razlogi in namen nagovarjanja policiji ni znan, po zadnjih podatkih pa naj neznanci otroka ne bi vabili v kombi. Obveščeni so bili tudi o neznancu, ki otroke nagovarja na območju Kosez in Škofljice.

V obeh primerih na policiji še zbirajo obvestila, pri tem pa sodelujejo tudi s šolo in drugimi vpletenimi. Kot pravijo na PU Ljubljana, gre po do zdaj zbranih podatkih za enkratne, med seboj nepovezane dogodke, pri katerih za zdaj niso potrdili elementov kaznivih ravnanj.

Takojšnja prijava sumljivih dejanj in pomirjujoč pogovor z otroki

Policisti občanom na splošno svetujejo, da takoj obvestijo policijo, če opazijo sumljive osebe, ki se nenavadno vedejo. “Pomembno je tudi, da ne širimo nepreverjenih informacij na družbenih omrežjih, saj to lahko povzroči strah, paniko in nezaupanje, še preden policisti preverimo dejansko stanje,” še poudarjajo. Ob tem obljubljajo, da bodo v primerih neprimernega vedenja do otrok vedno odreagirali in preiskali vse okoliščine.

Staršem, učiteljem in drugim bližnjim pri tem svetujejo, da otrokom razložijo, kaj naj v nevarnih okoliščinah naredijo in kam naj se zatečejo, pa tudi, da vsak stik in komunikacija z neznano osebo še ne pomeni nevarnosti. “Otroke je treba učiti, da lahko neznancu odgovorijo na vprašanje, vendar se v pogovor ne zapletajo in ves čas ostanejo na varni razdalji. Z neznanci naj ne odhajajo, četudi bi bile njihove ponudbe mamljive,” pravijo policisti.

Ob tem starše spodbujajo, da se z otroki kljub zahtevnosti tematike o njej pogovarjajo. Kot pravijo na ljubljanski policijski upravi, pa naj bo to v mirnih okoliščinah, ko otrok ne bo pod vplivom čustev.