Oglasila se je mama umorjene Vanje: “Še vedno ne vem, zakaj se je to zgodilo”

Umor 14-letnice v Severni Makedoniji
Foto: PROFIMEDIA

Po ugrabitvi 14-letnice v Severni Makedoniji, ki so jo po enotedenskem iskanju v nedeljo našli mrtvo, se je odzvala njena mama. Kot pravi, o dogajanju še ne more govoriti, si pa želi epiloga. Med osumljenci za ugrabitev naj bi bil tudi oče 14-letnice, a mama opisuje, da sta bila v korektnih odnosih.

Severno Makedonijo še naprej pretresa primer ugrabitve in umora 14-letnice. Ta je konec novembra izginila na poti v šolo. Njena mama je zaradi dogajanja razumljivo močno pretresena.

“Še vedno ne vem, zakaj se je to zgodilo. Še vedno čakam na epilog vsega tega. Še vedno ne razumem, zakaj se je moje najbolj običajno življenje spremenilo v pekel,” je povedala za republika.rs.

V primer ugrabitve je sicer po dosedanjih ugotovitvah vpletenih pet ljudi, med njimi naj bi bil tudi Vanjin oče. “Ločena sva že pet let in ne vem, kaj je počel in s kom. Imela sva dober odnos zaradi otrok. Nisva se prepirala glede skrbništva, glede vzgoje … Dovoljeno mu je bilo, da je otroka videl, kadarkoli je želel, oziroma kadarkoli sta to želeli hčerki,” je povedala Vanjina mama.

Ni je zanimalo, kaj dela mož. “Moje življenje so bili otroci in moje delo. Ko sva se pogovarjala, sva govorila samo o otrocih,” je dejala in dodala, da je v tem trenutku zanjo najpomembnejše, da zaščiti svojo drugo hčer.

Umor 14-letnice v Severni Makedoniji
Foto: PROFIMEDIA

Primer 14-letnice povezan z umorom 74-letnika

Prvo dejanje zločina, ki je pretresel Severno Makedonijo in širšo regijo, se je sicer zgodilo že 22. novembra, ko je izginil upokojeni frizer Panče Žežovski iz Velesa. Nekaj dni kasneje, 27. novembra so na poti v šolo ugrabili še 14-letno Vanjo Gorčevsko iz Skopja. Po iskalni akciji, ki je aktivirala celotno regijo, so jo v nedeljo našli mrtvo v bližini vasi Orman na obrobju makedonske prestolnice, izginulega 74-letnika pa so prav tako mrtvega našli v ponedeljek, 4. decembra.

Po neuradnih informacijah, ki jih je pridobil makedonski Fokus, naj bi morilci želeli dobiti denar od Vanjine mame, v primeru Panča pa naj bi šlo za denar z njim povezane osebe.

Za umor mladoletnice je osumljenih pet ljudi – med njimi naj bi bil tudi oče 14-letnice, ki ga sumijo organiziranje ugrabitve, je sporočil severnomakedonski notranji minister Oliver Spasovski. Oče je na zaslišanju obtožbe zanikal.

Motiv za ugrabitev je bilo po besedah ministra koristoljubje, pri čemer je “ena od oseb v dogovoru in z vednostjo družinskega člana” izvedla zločin, da bi od matere izsilili denar.

V sredo so sicer v Turčiji aretirali Ljupča Palevskega, osumljenega umora 14-letnice in 74-letnika. Palevski je Severno Makedonijo zapustil 30. novembra, po tem ko naj bi mu po besedah ministra Spasovskega “nekdo z ministrstva za notranje zadeve posredoval informacije o umorih Vanje Gorčevske in Panča Žežovskega”. Postopek izročitve Severni Makedoniji zaenkrat še poteka.