Pri streljanju s karbidom poškodovan mladoletnik

Črna kronika 01. Apr 202409:09 > 16:54 6 komentarjev
streljanje s karbidom, karbid, velika noč
Foto: Zajem zaslona/YOUTUBE

V bolnišnici Murska Sobota je mlajši mladoletnik danes iskal pomoč, ker se je poškodoval pri streljanju s karbidom. Zaradi poškodb je moral v mariborski klinični center. Policija je izključila tujo krivdo.

V občini Puconci se je pri streljanju s karbidom poškodoval mlajši mladoletnik, so sporočili iz Policijske uprave Murska Sobota.

Nekaj pred polnočjo so jih namreč iz murskosoboške bolnišnice obvestili, da je pri njih zdravniško pomoč poiskal mlajši mladoletnik, ki se je poškodoval pri streljanju s karbidom.

Zaradi poškodb je bil odpeljan na nadaljnje zdravljenje v UKC Maribor, po nadaljnji zdravniški obravnavi pa so ga odpustili v domačo oskrbo. Po oceni policije se je lahko telesno poškodoval.

Po doslej zbranih podatkih so policisti ugotovili, da se je fant poškodoval na območju naselja Pečarovci. Policisti so dopoldan javnost prosili za informacije o dogodku, malo pred 17. uro pa so sporočili, da so okoliščine razjasnili in izključili tujo krivdo.

Nevarna tradicija, ki se lahko konča tudi s smrtjo

Pokanje z možnarji na karbid je ob velikonočnih prvomajskih praznikih tradicionalno predvsem v vzhodni Sloveniji – v Prlekiji, Prekmurju in na Štajerskem.

Uporaba karbida in drugih plinskih zmesi za pokanje sicer po zakonu o varstvu javnega reda in miru ni prepovedana, vendar pa mora biti poskrbljeno za varnostne ukrepe. Pokanje s karbidom je namreč lahko tudi zelo nevarno. Kot piše na spletni strani Nacionalnega inštituta za javno zdravje (NIJZ), se lahko konča tudi z nezgodo in telesnimi poškodbami, celo s smrtjo.

Najpogostejše poškodbe so opečeni prsti, razcefrani, odtrgani udi, poškodbe obraza, oči, okvare sluha in druge poškodbe. Največkrat so žrtve otroci in mladostniki, ki lahko utrpijo hude in trajne posledice za vse življenje.

Pokanje pa povzroča tudi zelo močan hrup, onesnažuje okolje ter vznemirja ljudi in živali.

Streljal s karbidom v cisterni

Se je pa na TikToku pojavil posnetek pokanja s karbidom v veliki traktorski cisterni za gnojevko. Zadnji del cisterne je odrezan ter zaprt s črno folijo, vanjo pa je, sodeč po jakosti eksplozije, streljajoči vstavil večjo količino karbida in vode. “Avtor sicer ne razkriva natančne lokacije nastanka posnetka, a sodeč po okolici na posnetku, gre najverjetneje za kraj v naši okolici,” poroča prekmurski portal sobota.info.

Policisti bodo v primeru uporabe pirotehnike v nasprotju s predpisi, na podlagi 48. člena zakona o eksplozivih in pirotehničnih izdelkov, dosledno izrekali globe v višini od 400 do 1200 evrov, še piše portal sobota.info.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje