Sojenje proti novinarjem Necenzurirano: Rok Snežič tudi tokrat ni prevzel vabila

Rok Snežič
Borut Živulović/BOBO

Danes bi se moralo začeti sojenje v tožbah, ki jih je zoper novinarje portala Necenzurirano vložil Rok Snežič. Predobravnavnega naroka tudi tokrat ni bilo, saj Snežič in njegov odvetnik Goran Janžekovič nista prevzela vabila.

Danes bi na ljubljanskem okrožnem sodišču morali začeti sojenje v tožbah, ki jih je zoper novinarje portala Necenzurirano vložil davčni poznavalec Rok Snežič, vendar predobravnavnega naroka tudi danes ni bilo. Snežič in njegov odvetnik Goran Janžekovič namreč nista prevzela vabila na obravnavo. Sodišče je nov narok razpisalo za 24. januarja.

Začetek sojenja preložen že drugič

To je bil že drugi poskus za začetek sojenja v kazenski zadevi, v kateri Snežič kot zasebni tožnik novinarjem portala Necenzurirano Vesni Vuković, Primožu Cirmanu in Tomažu Modicu očita kazniva dejanja razžalitve in žaljive obdolžitve. Prvi predobravnavni narok je propadel konec novembra. Le nekaj ur pred začetkom sojenja so na ljubljanskem okrožnem sodišču namreč prejeli anonimni klic, da je v prostorih sodišča podtaknjena bomba, zato so sodno palačo izpraznili in preklicali vse obravnave.

Snežič je proti novinarjem portala Necenzurirano vložil 39 zasebnih tožb zaradi razkrivanja njegovih poslov in povezav z Dijano Đuđić, sicer znano kot posojilodajalko stranke SDS. Vse tožbe je Snežič vložil na mariborskem okrožnem sodišču, vendar je obramba obtoženih uspela s pritožbo glede prenosa krajevne pristojnosti v Ljubljano, to pa utemeljila s tem, da je sedež portala Necenzurirano v prestolnici. Nekaj tožb je sodišče tudi že zavrglo.

Gre za prvi domači primer pojava strateških tožb proti novinarjem, ki ga v tujini poznajo pod izrazom SLAPP tožbe. Te so najpogosteje zlorabljene za utišanje, nadlegovanje in ustrahovanje kritikov.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.