V Srbiji med protesti voznik zbil mladeniča

Črna kronika 15. Feb 202214:06 > 14:56 0 komentarjev

V Srbiji so se na dan državnosti zbrali protestniki, ki od pristojnih terjajo, da trajno prepovejo pridobivanje litija. Medtem ko so protestniki blokirali več srbskih ulic, je voznik avtomobila zbil mladeniča in ga več metrov vozil na pokrovu motorja.

V Srbiji je danes dan državnosti, pred stavbo, ki je znana kot Palača Srbije in se pogosto uporablja v vladne namene, v njej je tudi več ministrskih kabinetov in agencij, pa se je danes zbrala množica protestnikov, ki od odločevalcev zahtevajo, naj trajno prepovejo pridobivanje litija. Okoli poldneva so protestniki, večinoma podnebni aktivisti, v manjših skupinah blokirali Bulvar Nikole Tesle in Bulvar Mihajla Pupina v Novem Beogradu. Policijski kordon jim je preprečeval dostop do vladne stavbe, na križišču Ulice antifašistične borbe in Bulvarja Mihaila Pupina pa se je zgodila nesreča. Avtomobil, ki je poskušal prebiti blokado protestnikov, je namreč zbil mladeniča.

Voznik avtomobila je mladega protestnika zadel in na pokrovu avtomobila vozil več metrov. Drugi protestniki so poskušali zaustaviti voznika in tolkli po vozilu, nato je mladenič na cesti padel s pokrova motorja. Na srečo se ni huje poškodoval. V kratki izjavi za N1 Srbija je povedal, da je na ulici zgolj stal in nato iznenada “padel na pokrov motorja”. Iz strahu pred padcem pa je le prijel brisalce.

“Mislil sem, da se bo ustavil, a je zgolj pospešil. V redu sem, zagotovo pa bom odšel še k zdravniku, vendar ni potrebe, da bi klicali reševalno vozilo,” je še pojasnil mladenič novinarjem N1 Srbija ter z brisalcem v roki dodal, da je to njegova “trofeja”. Dejal je še, da ga incident ni prestrašil in je pripravljen na protestih sodelovati do konca. Pripravljen ima celo šotor, če se bodo protesti zavlekli pozno v noč.

Vodja okoljevarstvene protestniške kampanje “Začni – spremeni” Savo Manojlović je za N1 Srbija komentiral dogajanje in odziv tamkajšnje policije ter dejal, da je to postala “slika prihodnosti Srbije”, kjer so svobodni državljani zunaj in kriminalci zaprti v objektu, ki ga varuje policija. Ko je v nekem trenutku protestnik Dragan Simović prebil policijski kordon, so ga namreč policisti pridržali, protestniki pa so se odzvali s skandiranjem “Aretirajte Vulina!” (Aleksandar Vulin je minister za notranje zadeve Srbije, op. a.). Simonović, ki so ga medtem izpustili, pa je pojasnil, da je kordon prebil zato, ker je poskušal prebiti blokado. “Prišli smo kot ljudje, kampiramo od prejšnjega četrtka, stopili smo jim na prste in sram jih je lahko,” je dejal in dodal, da se jim uradniki že več dni izogibajo. “Sramota, nihče noče slišati naših muk,” je še poudaril protestnik.

Manojlović je sicer na začetku protestniške akcije pojasnil, da so se okoljevarstveniki za blokado odločili zato, da bi izrazili svoje nezadovoljstvo nad srbskim predsednikom Aleksandrom Vučićem, saj že več dni ne želi prisluhniti njihovim zahtevam. Današnja blokada naj bi po napovedih trajala le dve uri, “boj pa bo trajal tako dolgo, dokler ne zmagamo”, je bil še jasen vodja protestniške akcije. Če Narodna skupščina danes ne bo razpuščena ter predsednik ne bo razpisal predčasnih parlamentarnih volitev, protestniki napovedujejo, da bodo začeli naslednje korake akcije. Med drugim napovedujejo še več blokad in tovrstnih protestov, še naprej pa nameravajo tudi kampirati pred vladno palačo.

Protest Srbija Protest Srbija
N1
Protest Srbija Protest Srbija
N1
Protest Srbija Protest Srbija
Vladislav Mitić/Nova.rs
srbija, protest srbija, protest
N1

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!