Znano je, zakaj je izbruhnil požar v mariborskem vrtcu

Črna kronika 15. Maj 202208:12 > 16. Maj 2022 07:53 1 komentar
Požar
Borut Živulović/BOBO

Minulo noč je zagorelo na območju Vrtca Brezje v Mariboru. Gasilci so požar že pogasili, se je pa pri intervenciji lažje poškodoval en gasilec. Po besedah ravnateljice Branke Šamec je zagorelo v starem delu vrtca, poleg katerega trenutno gradijo nov vrtec. Zaradi gradbenih del imajo otroke sicer že vse leto v sosednji šoli.

Operativno komunikacijski center Policijske uprave (PU) Maribor je bil o požaru na območju Vrtca Brezje v Mariboru na naslovu Na trati 6, ki je dislocirana enota Vrtca Pobrežje, obveščen nekaj pred 3. uro zjutraj, so sporočili iz PU Maribor. Požar je gasilcem uspelo lokalizirati okoli 4. ure zjutraj, ob 7.30 so ga pogasili. Na pogorišču je nato ostala gasilska straža.

Kot je danes povedala ravnateljica Vrtca Pobrežje Branka Šamec, je zagorelo v starem delu vrtca, ki je zdaj povsem uničen, poleg starega dela pa gradijo nov vrtec. Načrt vodstva vrtca in občine je bil, da bi nove prostore vrtca začeli uporabljati s 1. septembrom, kako bo dejansko, pa se bodo zdaj še dogovarjali, je povedala ravnateljica. Prostore za vrtčevske otroke imajo tako že vse leto v sosednji šoli, tako da trenutno z izvajanjem vrtčevske dejavnosti zaradi požara ne bo težav, saj bodo tudi v ponedeljek otroci lahko prišli v prostore šole.

Kot so še sporočili s Policijske uprave Maribor, so policisti in kriminalisti ob 9. uri začeli ogled kraja požara. Ogled so zaključili ob 12. uri. Do požara je prišlo ostrešju starega dela vrtca zaradi tehnične napake na električnih vodnikih napeljave. Vodja službe direktorja mariborske policijske uprave Boštjan Velički je v izjavi za medije povedal, da je po prvih ugotovitvah izključena tuja krivda za vzrok požara. “Očitno je prišlo do tehnične napake, zaenkrat še iz neznanega vzroka, na starejši električni napeljavi. Policisti in kriminalisti bodo z dodatnimi poizvedbami to potrdili ali ovrgli,” je dejal.

Za 800 tisoč evrov škode

Na objektu Vrtca Pobrežje je nastalo za okoli 800.000 evrov škode, ki gre na račun vrtca oziroma Mestne občine Maribor, ki je ustanoviteljica zavoda. Podjetje, ki je izvajalo obnovitvena dela na vrtcu, pa je bilo oškodovano za približno 30.000 evrov. Zgorelo je orodje, oprema in gradbeni material.

Župan Mestne občine Maribor Saša Arsenovič si je ogledal pogorišče in se zahvalil gasilcem za uspešno posredovanje. “Nesreča res ne počiva. Z velikim obžalovanjem spremljam situacijo na terenu – na pogorišču našega vrtca Brezje,” je zapisal na družbenem omrežju Facebook.

Na intervenciji je sodelovalo 67 gasilcev, pri tem se je en gasilec lažje poškodoval. Poškodovanega gasilca so z reševalnim vozilom odpeljali v zdravniško oskrbo v Univerzitetni klinični center Maribor, kjer so mu oskrbeli ureznine na roki. Na kraju požara so bili tudi predstavniki civilne zaščite, o požaru so obvestili tudi dežurno okrožno državno tožilko in preiskovalno sodnico. Okrožnemu državnemu tožilstvu v Mariboru bo policija posredovala poročilo z ugotovitvami.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje