Izbrana najboljši podčastnik in vojak SV: Sčančar in Mihalič

Novice 24. Maj 202114:13 0 komentarjev
Najboljši vojak in podčastnik
Slovenska vojska

Za najboljšega podčastnika Slovenske vojske (SV) je bil izbran Tadej Sčančar, za najboljšega vojaka pa višji vodnik Klemen Mihalič.

Kriteriji za izbor najboljšega podčastnika in vojaka so znanje, veščine, sposobnosti, motiviranost in vrednote, stremljenje k odličnosti, vrhunska usposobljenost, pozitiven odnos do sodelavcev ter izjemen občutek pripadnosti Slovenski vojski, je razložil polkovnik Marjan Sirk, sicer zadolžen za odnose z javnostmi v SV.

Pogosta usposabljanja in mirovna misija na Kosovem

Višji vodnik Klemen Mihalič je v SV zaposlen 10 let, svojo vojaško pot pa je začel v Vipavi. Po končanem temeljnem usposabljanju jo je nadaljeval v bojnem pionirskem vodu 72. brigade. Nadrejeni so prepoznali njegov potencial in ga napotili na izobraževanje v ZDA, kjer se je udeležil tečaja za bojne inženirje in tam dosegel najboljši uspeh med vsemi udeleženci.

Podčastnik Tadej Sčančar trenutno deluje v Specializirani enoti vojaške policije, v SV pa je zaposlen zadnjih osem let. Začel je kot prostovoljec, nato pa je tudi on nadaljeval svojo pot v 72. brigadi. Med težjimi usposabljanji, ki se jih je udeležil, je bilo usposabljanje za namerilca na oklepniku Svarun. Za njim je tudi mirovna misija, ki jo je opravil na Kosovem.

“Želim si še na kakšno misijo, morda v Mali ali Irak, ampak bolj kot mentor,” je dejal Sčančar, ki se pogosto udeležuje dodatnih usposabljanj. Mirovne operacije na Kosovem se je udeležil tudi Mihalič, trenutno pa se pripravlja za operacijo v Maliju.

Delovanje v skupini, enotnost in tovarištvo

“Meni osebno veliko pomeni skrb za druge ljudi. Prav tako sem si želel postati inženir, to je očitno vojska tudi sama zaznala in so zadeli žebljico na glavico,” je o svojih razlogih za pridružitev SV povedal Mihalič, ki je dejaven znotraj Rdečega križa v ekipi prve pomoči. To ekipo so aktivirali za pomoč v domovih starejših občanov med epidemijo covida-19.

Mihalič je tudi del jamarske reševalne službe in del enote za varstvo pred neeksplodiranimi ubojnimi sredstvi (NUS).

“Jaz sem se v vojski hitro našel, ker mi dosti pomeni ekipno sodelovanje in medsebojna pomoč. Kot ekipa se ženemo naprej, sam ne moreš nič,” je povedal Sčančar. Mihalič je dodal, da je delovanje v skupini, enotnost in tovarištvo nekaj, kar znotraj SV zagotovo najdeš.

Oba se zavedata, da njune nagrade ne bi bilo brez pomoči njunih kolegov v vojski in dodajata, da jima je naziv v velik ponos. “Tudi za naprej je to neka spodbuda, da se dokažem,” je na koncu dejal Sčančar.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!