Fenomen nezaustavljive Taylor Swift: zakaj je tako popularna

Taylor Swift
Taylor Swift na enem od koncertov v Kaliforniji. Foto: Mario Anzuoni/REUTERS

Tolče rekord za rekordom, na njenih zadnjih koncertih so izmerili celo seizmično aktivnost, od turneje, na kateri je trenutno, si lahko obeta več kot milijardo dolarjev zaslužka, kar je še eden v nizu njenih rekordov. Megazvezdnice Taylor Swift očitno ne more ustaviti prav nič. Ne glede na to, ali jo ljubiš ali sovražiš, jo zagotovo poznaš, je o "kraljici popa" zapisal Reuters. Kaj počne, da je tako popularna?

Rekord za rekordom, številne nagrade, zvesti oboževalci in razprodani koncerti. Ameriška glasbenica, 33-letna Taylor Swift, je neustavljiva sila, vse odkar je leta 2006 predstavila svoj prvi studijski album z naslovom … Taylor Swift.

Od takrat jih je izdala že deset in zanje prejela številne nagrade. Albume “Fearless”, “Red” in “Speak Now” je po sporu z njeno nekdanjo glasbeno založbo zaradi avtorskih pravic posnela in izdala še enkrat.

Taylor Swift
Taylor Swift na podelitvi nagrad American Music Awards. Foro: Aude Guerrucci/REUTERS

V čem je skrivnost?

Podatki platforme za pretočno predvajanje glasbe Spotify kažejo, da umetnica ustvarja pesmi, ki gredo čez celoten glasbeni spekter, prav vsaki izmed njih pa lahko – ne glede na žanr – pripišemo eno od treh ključnih sestavin megahita: akustičnost, čustvenost in “plesnost”, piše Reuters.

To je v govoru diplomantom Univerze v New Yorku leta 2022 omenila tudi sama: “Kot tekstopiska nikoli nisem mogla sedeti pri miru ali predolgo ostati na enem ustvarjalnem mestu … v procesu ustvarjanja sem zamenjala žanre od countryja, popa, alternative in do folka.”

Prav vsaka pesem na lestvici priljubljenosti

In čeprav, ali pa ravno zato, ker je žanrsko tako raznolika, se je do danes kar 212 njenih pesmi uvrstilo na Billboardovo lestvico 100 najbolj priljubljenih pesmi, kar pevko po uspehu uvršča na drugo mesto – tik za kanadskim reperjem Drakom.

Taylor Swift
Taylor Swift med koncertom v Kaliforniji. Foto: Mario Anzuoni/REUTERS

Ko je lani izdala album “Midnights”, so se prav vse pesmi, ki so na njem, uvrstile na to priljubljeno lestvico, kar ji je uspelo kot prvi izvajalki v zgodovini.

Z albumom “Speak Now (Taylor’s Version)” je postala tudi prva ženska izvajalka z dvanajstimi albumi na prvem mestu te lestvice, poroča Reuters. S tem je prehitela Barbro Streisand, ki je imela na prvem mestu enajst albumov. V tem času so bili na lestvici še trije drugi njeni albumi, – kar je pred tem uspelo le Herbu Alpertu in Princeu.

Rekordna je tudi njena zadnja turneja z naslovom “Eras Tour”. Ko jo je lani novembra napovedala, je načrtovala, da bo na turneji oddelala 53 nastopov po stadionih v Združenih državah Amerike. Zdaj bo koncertov na tej turneji 78 in to povsod po svetu, tudi v Evropi.

Njeni oboževalci so jo že komaj čakali, saj na turneji ni bila že vse od leta 2018. Ure in ure – cele noči – so čakali v vrstah za nakup vstopnic, ki jih vsi niti niso mogli dobiti.

Čakanje za vstopnice za Taylor Swift
Oboževalci so v vrsti preživeli cele noči, da so si zagotovili vstopnico za zadnjo turnejo. Foto: Edgar Su/REUTERS

Prva turneja z milijardo zaslužka

Ameriški del njene turneje se počasi bliža koncu in približujejo se mednarodni nastopi. Že zdaj pa nekatere ocene napovedujejo, da bo njena turneja najbolj dobičkonosna glasbena turneja v zgodovini.

Taylor Swift
Taylor Swift. Foto: PROFIMEDIA

Ta rekord je za zdaj še v rokah britanskega glasbenika Eltona Johna, ki je z eno od svojih turnej zaslužil kar 939,1 milijona ameriških dolarjev (približno 851,3 milijona evrov).

Taylor Swift pa naj bi aktualno turnejo zaključila s kar 1,4 milijarde ameriških dolarjev (približno 1,269 milijarde evra). Če se to uresniči, bo njena “Eras Tour” prva turneja v zgodovini, ki je presegla milijardo dolarjev.

Že pred tednom dni je ameriška centralna banka sporočila, da njena zadnja turneja celo spodbuja ameriško gospodarstvo, saj v vsakem mestu, ki ga Taylor Swift obišče,  ali pa v njem le najavi koncert, pripomore k povečanju prihodkov z naslova potovanj in turizma.

Taylor Swift
Taylor Swift leta 2021. Foto: Gaelen Morse/REUTERS

Sila, ki (za)trese

Kot smo poročali, je njena turneja dosegla tudi nezamisljiv rekord, in sicer sta dva zaporedna koncerta na stadionu Lumen Field 22. in 23. julija sprožila potresno aktivnost, enakovredno potresu z magnitudo 2,3.

S tem je Taylor podrla rekord, ki so ga vse od leta 2011 držali navijači ekipe Seattle Seahawks. Ti so med slavljenjem “touchdowna” proti ekipi New Orleans Saints povzročili tresenje tal z magnitudo 2,0.

Taylor Swift
Taylor Swift na enem od koncertov. Foto: Lucas Jackson/REUTERS

Glasbenica je, kot kaže, našla prave sestavine in dober recept, ki jo je popeljal v srca oboževalcev po celem svetu. Težko si je predstavljati, katere rekorde bo še podirala v prihodnje.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.