Ministrica Vrečko o umiku vabila: Žal mi je za pritiske, a odločitev spoštujem

Kultura 01. Feb 202316:05 13 komentarjev

Ministrica za kulturo Asta Vrečko se je odzvala na umik povabila, da kot slavnostna govorka nastopi na prireditvi pred prihajajočim kulturnim praznikom v Lukovici pri Domžalah. Po besedah županje Olge Vrankar je vzrok za umik vabila pritisk, pod katerim se je zaradi vabila ministrici znašla s sodelavci, ministrica pa je danes obžalovala razvoj dogodkov. "Resnično mi je žal, da so se na občino in županjo zgrnili tako veliki pritiski," je med drugim dejala.

Občina Lukovica pri Domžalah je na prireditev ob prihajajočem kulturnem prazniku povabila ministrico za kulturo Asto Vrečko, ki naj bi na dogodku nastopila kot slavnostna govorka. Ministrica je vabilo sprejela, a na prireditvi vseeno ne bo spregovorila. Županja Lukovice pri Domžalah Olga Vrankar je namreč vabilo ministrici preklicala, saj se je skupaj z zaposlenimi na občini zaradi napovedane udeležbe ministrice Vrečko znašla pod pritiskom.

“Po javni objavi vabila na našo osrednjo prireditev ob kulturnem prazniku, kjer smo vlogo slavnostne govornice namenili vam in ste jo z veseljem sprejeli, sama osebno in pa tudi sodelavci na občini Lukovica doživljamo pritiske s strani politike na lokalnem nivoju. Razlog pa je v trenutni politični situaciji, saj se nekatere politične stranke na državnem nivoju ne strinjajo z nekaterimi potezami oziroma odločitvami vašega ministrstva,” je v dopisu ministrici, ki ga je v celoti objavil portal Necenzurirano, navedla Olga Vrankar.

Preberite še: Objavljamo besedilo interpelacije ministrice za kulturo Aste Vrečko

Da so se oblasti v Lukovici pri Domžalah znašle pod tako velikim pritiskom, ministrica Vrečko obžaluje. “Resnično mi je žal, da so se na občino in županjo zgrnili tako veliki pritiski in da se je znašla v tej situaciji,” je dejala danes ob robu koalicijskega vrha na Brdu pri Kranju.

Po besedah ministrice je “popolnoma nepošteno, da se ideološki boj, ki ga izvršujejo določeni politiki in ena veteranska organizacija ter je namenjen meni, strani Levica in ministrstvu, odraža na lokalni proslavi ob kulturnem prazniku”.

Spomnimo, ministrica Vrečko se je znašla pod plazom kritik veteranske organizacije VSO in nekaterih opozicijskih strank zaradi odločitve o združitvi Muzeja novejše zgodovine Slovenije in Muzeja osamosvojitve Slovenije.

Kot je še poudarila Vrečko, je kulturni praznik velik oziroma pomemben dan, ki mora biti namenjen kulturi, umetnosti. Odločitev županje Lukovice pri Domžalah, ki da se je znašla v nezavidljivi situaciji, ministrica sicer “seveda spoštuje”.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje