Na odboru za kulturo o “kadrovskem cunamiju” in “neutemeljenih čistkah” na RTVS

Kultura 06. Okt 202315:15 0 komentarjev
RTV Slovenija
Foto: Žiga Živulović jr. /BOBO

Odbor za kulturo je na zahtevo SDS obravnaval dogajanje na RTVS po kadrovskih spremembah v informativnem programu TVS. V polemični razpravi so bili v SDS kritični do "kadrovskega cunamija" in "neutemeljenih čistk", člani iz Svobode pa so zanikali "vladni prevzem RTVS" in poudarili, kako pomembno je, da se je politika umaknila iz sveta zavoda.

Kot je v imenu predlagateljev seje dejal Andrej Hoivik (SDS), je bila Radiotelevizija Slovenija (RTVS) po uveljavitvi novele zakona o RTVS podvržena kadrovskim stiskam in pritiskom na zaposlene. Izpostavil je po njegovih navedbah nezakonite čistke na podlagi nezakonitega imenovanja v. d. odgovorne urednice informativnega programa prvega programa Televizije Slovenije (TVS) Polone Fijavž, ki se je odločila tudi za spremembe na voditeljskih mestih dnevnoinformativnih oddaj.

Državni sekretar na ministrstvu za kulturo Marko Rusjan je v odgovoru poudaril, da vlada ni prevzela RTVS, saj da s spremembo zakonodaje to niti ni možno. Opozoril pa je na vplive, do katerih je prihajalo v času prejšnje ureditve. Tudi Aleksander Prosen Kralj (Svoboda) je poudaril, da je pomembno, da se je politika iz sveta RTVS umaknila in da presojo prepuščajo civilni družbi. Tisti, ki so bili deležni mobinga, pa naj po njegovih besedah to prijavijo.

Andreja Rajbenšu (Svoboda) je prav tako poudarila, da je namen novele zakona o RTVS umik politike iz zavoda, ker da so pred tem vse vlade postopoma pripeljale ta medij “tako daleč, da lahko govorimo o razgradnji avtonomije in neodvisnosti RTVS”. Zatrdila je, da novo vodstvo ni politično nastavljeno in da ne gre za politično voden organ. “Politika tukaj nima več kaj iskati, ne vaša ne naša, od nobenega,” je poudarila.

Člani odbora za kulturo
Člani odbora za kulturo (Foto: Matija Sušnik)

Nasprotno pa je po mnenju Antona Šturbeja (SDS) namen aktualnega dogajanja odstraniti vse, ki ideološko niso blizu aktualni vladi. Opozoril je, da se ukinjajo tudi oddaje, ki kritično poročajo o delu vlade, zato upa, da bo Evropska komisija pridobila informacije o dogajanju v zavodu.

V koalicijskih vrstah so spomnili, da je bila novela zakona o RTVS potrjena na referendumu. Dejan Süč (Svoboda) je ob tem ocenil, da sklic te seje ne bo prispeval k temu, da bi bili državljani bolj zadovoljni z RTVS.

V opoziciji pa so opozorili, da ustavno sodišče še vedno ni odločilo o noveli zakona o RTVS. Da odloči čim prej, da se bo videlo, ali je zakon sploh ustaven, želi tudi Alenka Jeraj (SDS). V razpravi je opozorila tudi na kršitve zakonodaje v zvezi z izbiranjem urednikov ter na pritiske na zaposlene in šikaniranje, zaradi česar da je odstopila tudi urednica informativnega programa prvega programa TVS Jadranka Rebernik. Kritična je bila še do nekaterih uredniških odločitev.

Med vabljenimi gosti na seji je bil predsednik uprave RTVS Zvezdan Martić, ki je poudaril, da nihče ni bil odpuščen in da nikomur ni bila spremenjena pogodba. Poudaril je, da je uredništvo popolnoma samostojno in da se uprava v njegovo delo ne meša. Martiću je oporekal nekdanji direktor TVS Uroš Urbanija. Navedel je, da so na RTVS izvedli mini udar in imenovali novega predsednika uprave, ki je sprožil postopek njegove razrešitve, vročena mu je bila tudi izredna odpoved delovnega razmerja.

Uroš Urbanija
Uroš Urbanija (Foto: Borut Živulović/BOBO)

Nekdanji generalni direktor RTVS Andrej Grah Whatmough je opozoril tudi na več kršitev zakonodaje, med njimi je “nezakonito imenovanje Fijavževe” po odstopu Jadranke Rebernik s tega mesta, saj se uredništvo o novi v. d. urednice predhodno ni izreklo, pri naknadnem izrekanju pa je zanjo glasovala manj kot polovica članov uredništva. Prav tako je opozoril, da bi moral svet najpozneje v 90 dneh po konstituiranju sprejeti nove programske smernice, pa tega še ni storil.

Glede slednjega je predsednik sveta Goran Forbici pojasnil, da svet pri tem ni samostojen in da smernice sprejme na predlog uprave oziroma vodstva. Verjame, da bi jih lahko že potrdili, če bi jih “kdo junija začel pripravljati”, toda svet “generalnega direktorja nikoli ni srečal”. Forbici je navedel, da se je Grah Whatmough “pred svetom skrival” in da so zdaj že začeli pripravo omenjenih smernic.

V SDS so predlagali sprejem več sklepov, s katerimi bi denimo pozvali vodstvo RTVS, naj “ustavi neutemeljene čistke” in ob političnih pritiskih ustrezno zaščiti avtonomijo novinarskega dela, vlado in in vladne stranke pa, naj spoštujejo načela novinarske avtonomije in zakonske določbe ter se ne vmešavajo v delo RTVS. A noben predlog sklepa med člani odbora ni prejel zadostne podpore.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!