Prodali še zadnja in najmanjša Rembrandtova portreta, ki “jemljeta sapo”

Kultura 07. Jul 202313:20 0 komentarjev
Rembrandtova portreta Jana Willemsz van der Pluyma in Jaapgen Carels
Rembrandtova portreta Jana Willemsz van der Pluyma in Jaapgen Carels. (PROFIMEDIA)

Iz zasebnih rok so prodali še zadnji par portretov slovitega holandskega umetnika Rembrandta Harmenszoona van Rijna. Gre za portreta iz leta 1635, na katerih je Rembrandt upodobil premožen par, svoja prijatelja iz rojstnega kraja. Sliki sta najmanjša znana portreta njegovega opusa, ki pa zadnjih dvesto let nista našla svojega mesta v literaturi o tem slavnem mojstru. Na dražbi v Londonu so ju prodali za 11,2 milijona funtov.

Še zadnji par Rembrandtovih portretov v zasebnih rokah so v četrtek v avkcijski hiši Christie’s v Londonu prodali za več kot 11 milijonov funtov. Na 20 centimetrov visokih portretih je Rembrandt upodobil starejši premožen par: Jana Willemsz van der Pluyma in njegovo ženo Jaapgen Carels oz. prijatelja, ki sta prihajala iz njegovega rojstnega kraja.

Za sliki, ki naj bi nastali leta 1635, so se sicer na dražbi starih mojstrov nadejali iztržiti do največ osem milijonov funtov, je sporočilo londonske avkcijske hiše, ki je portreta na koncu prodala za 11,2 milijona funtov, povzela francoska tiskovna agencija AFP.

Kot je za AFP minuli teden v Amsterdamu povedal Henry Pettifer, zadolžen za stare mojstre pri avkcijski hiši, mu je ob prvem pogledu na portreta vzelo sapo. “Resnično sem bil osupel, ko sem odkril, da sliki nista bili raziskani in obravnavani v nobeni literaturi o Rembrandtu v zadnjih 200 letih.”

Zadnja prodana Rembrandtova Zadnja prodana Rembrandtova
Portret Jana Willemsz van der Pluyma. (PROFIMEDIA)
Portret Jaapgen Carels. (PROFIMEDIA)
Rembrandtova portreta Jana Willemsz van der Pluyma in Jaapgen Carels Rembrandtova portreta Jana Willemsz van der Pluyma in Jaapgen Carels
Rembrandtova portreta Jana Willemsz van der Pluyma in Jaapgen Carels. (PROFIMEDIA)

Sliki sta dve stoletji “mirno ležali”

Sliki je prednik sedanjih lastnikov kupil na dražbi pri Christie’s leta 1824, na kateri sta bili navedeni kot Rembrandtovi, in od takrat sta ostali v isti zbirki.

Dve stoletji sta po Pettiferjevih besedah “mirno ležali” pri lastnikih, po njuni najdbi pa se je začelo forenzično preverjanje, ali gre za prava Rembrandtova portreta, kar so dokazali tudi z znanstveno analizo, ki so jo opravili strokovnjaki za umetnost iz amsterdamskega muzeja Rijksmuseum.

Sliki sta najmanjša znana portreta nizozemskega mojstra iz 17. stoletja, ki je bil sicer bolj znan po veliko večjih delih, še piše AFP. Vse do konca julija so v ljubljanski Narodni galeriji sicer še na ogled njegove grafike, s katerimi je umetnik zaslovel. 

Rembrandt Hermenszoon van Rijn se je rodil 15. julija 1606 v Leidnu kot sin premožnega mlinarja. Slikarstvo je najprej študiral v rojstnem mestu in od leta 1623 v Amsterdamu. Med letoma 1625 in 1631 je delal v Leidnu, nato se je preselil v Amsterdam. Leta 1634 se je poročil z bogato Saskio van Uylenburg. Po materini (1640) in ženini (1642) smrti je zašel v finančne težave. Moral je prodati hišo in dragocenosti, da je izplačal dolžnike.

nočna straža rembrandt
Strelska druščina Fransa Banninga Cocqa in Willema van Ruytenburcha oziroma Nočna straža. Ena Rembrandtovih najbolj znamenitih del. (PROFIMEDIA)

Ustvaril je okrog 700 slik, 300 jedkanic in okrog 1800 risb. Izbiral je svetopisemske in mitske motive, posvečal pa se je tudi portretom, avtoportretom, žanrskim prizorom, tihožitju in alegorijam. V začetku je ustvarjal v izrazito baročnem slogu, z bogatimi, toplimi barvami in značilnim zlatorumenim tonom podob, kasneje z bolj umirjenim koloritom ter vse globljo psihološko analizo in poduhovljenostjo.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!