Soscenarist nove Matrice o najbolj pričakovanem filmu leta

Kultura 18. Dec 202123:03 > 23:27
Aleksandar Hemon
N1

Po 18 letih v kinematografe prihaja četrti del kultnega filma Matrica. N1 se je te dni pogovarjal z enim izmed scenaristov, v BiH rojenim pisateljem Aleksandrom Hemonom. Med drugim je "razkril" konec težko pričakovanega filma.

Novo Matrico režira Lana Wachowski, v ikoničnih vlogah Nea in Trinity se bosta ponovno združila Keanu Reeves in Carrie-Anne Moss. Scenarij je sopodpisal Aleksandar Hemon.

Pisatelj, rojen v Sarajevu, je za N1 Bosna in Hercegovina opisal svoj odnos z Matrico in povedal, kako je potekalo sodelovanje.

S kultnim dvojcem Wachowski se je Aleksandar Hemon prvič srečal v devetdesetih letih prejšnjega stoletja. Takrat je živel v Čikagu, ob kavarni, v kateri so igrali šah, pa je bil kino. “Nekdo je rekel, da bi si morali ogledati filme obeh Wachowski. Ogledal sem si Zavezo, bila je odlična,” je opisal. Mnogo let za tem ju je spoznal, začeli so se družiti, nato pa tudi sodelovati. “Priznam, zelo sem ponosen,” je dodal.

Pri ustvarjanju scenarija Matrice: Obuditev sta poleg Hemona sodelovala še Lana Wachowski in David Mitchell. Posebnih delitev dela ni, pravi Hemon. “Srečujemo se in si izmišljujemo zgodbe. Nato ideje vržemo v prostor, ki mu pravimo jama,” je delo treh scenaristov opisal pisatelj. Avtorji imajo različne sloge pisanja, na koncu pa je treba to popraviti tako, da scenarij deluje enotno. “Oba obožujem. Komaj čakam, da bomo spet sodelovali,” je dodal Hemon.

Scenarij je bil dokončan februarja 2019. Takrat so se sestali z igralcem Reevesom, ki je na scenarij podal svoje pripombe. “Skupaj smo preživeli nekaj dni, dejansko je bil član naše ekipe. Scenarij smo na podlagi nekaterih njegovih zamisli predelali,” je dejal Hemon. Popravljeno različico so nato predložili studiu Warner Bros.

In kako se četrti del Matrice konča? “Na koncu se poročita. Za tem je odjavna špica,” je v smehu pred dnevi rekel Hemon za N1 BiH .

Za svoja dela je Aleksandar Hemon prejel številne nagrade ameriških literarnih kritikov. S tretjim romanom Projekt Lazar se je uvrstil tudi med finaliste za ameriško državno nagrado za književnost, redno objavlja kolumne – BH Dani, Radio Sarajevo, New York Times, New Yorker, Rolling Stone, Esquire, Paris Review …