Umrl legendarni italijanski voditelj, ki je preživel atentat mafije

Kultura 24. Feb 202315:34 > 16:12 0 komentarjev
Maurizio Costanzo
Profimedia

V 85. letu starosti je v Rimu umrl legendarni italijanski voditelj pogovornih oddaj Maurizio Costanzo. Bil je novinar, izjemno prepoznaven televizijski voditelj, pisatelj in scenarist. Leta 1993 je preživel atentat, ki so ga naročili zloglasni mafijski šefi.

Umrl je italijanski televizijski voditelj Maurizio Costanzo, ki je bil dolga leta stalnica televizijskih in radijskih pogovornih oddaj. Rodil se je v Rimu 28. avgusta 1938, od leta 1995 pa je bil poročen z novinarko in TV voditeljico Mario De Filippi. Podpisal se je tudi pod več deset radijskih in televizijskih oddaj ter gledaliških komedij, napisal pa je tudi več knjig.

Veliko popularnost je dosegel leta 1976 z vodenjem pogovorne oddaje Bontà loro na nacionalni televiziji Rai, najbolj pa je zaznamoval Italijane z oddajo Maurizio Costanzo Show, ki jo od leta 1982 predvaja komercialni ponudnik Mediaset. Med njegovimi znanimi oddajami je tudi Buona domenica. Kot scenarist je sodeloval pri štirih filmih režiserja Giuseppeja Avatija in enem filmu Ettoreja Scole z naslovom Una giornata particolare, v katerem je zaigrala tudi Sophia Loren.

Življenjska zgodba Maurizia Costanza je izjemno zanimiva. Maja leta 1993 je namreč preživel atentat, ki ga je naročila mafija. Costanzo je bil namreč odkrit nasprotnik mafije, z javnimi nastopi proti kriminalnim združbam pa je bil trn v peti mafijskih šefov. Kot piše tiskovna agencija Ansa, je maja 1993 skupina ljudi, zadolžena za izvedbo atentata, prišla v Rim in ob poti, po kateri se je Costanzo običajno vozil, parkirala avtomobil bombo. Ta je sicer eksplodirala prepozno in televizijski voditelj je napad preživel.

Maurizio Costanzo Maurizio Costanzo
PROFIMEDIA
Maurizio Costanzo, Maria de Filippi Maurizio Costanzo, Maria de Filippi
Maurizio Costanzo in Maria de Filippi (PROFIMEDIA)
Maurizio Costanzo Maurizio Costanzo
PROFIMEDIA
Maurizio Costanzo Maurizio Costanzo
Po atentatu na Maurizia Costanza (PROFIMEDIA)

Preberite še: Kdo je mafijec, ki ga je iskala vsa Italija, in kaj vse ima na vesti

Med tistimi, ki so naročili njegov atentat, so bili tudi zloglasni mafijski šefi Salvatore Toto Riina, Bernardo Provenzano in Matteo Messina Denaro, ki so ga v Italiji po 30 letih bega prijeli januarja. Costanzo je takrat povedal, da so ga ob novici o prijetju prevzela čustva. “To je dokaz, da je država zmagala in se s kriminalci ni pogajala. Velika zahvala gre predvsem karabinjerjem,” je povedal voditelj najbolj priljubljenih televizijskih oddaj v Italiji.

Spremljajte N1 Magazin tudi na Facebooku

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!