Vlada imenovala svet javnega zavoda Cankarjev dom

Kultura 22. Feb 202421:38 1 komentar
Cankarjev dom
Cankarjev dom (Foto: Tina Kosec/BOBO)

Vlada je danes v svet javnega zavoda Cankarjev dom (CD) za mandatno dobo pet let od ustanovitvene seje sveta zavoda, od 3. junija z možnostjo ponovnega imenovanja, kot predstavnike ustanovitelja imenovala Teja Gonzo, Tjašo Pureber, Boštjana Tadla, Iztoka Kocena, Zdenko Badovinac in Aleša Čerina.

Vlada sama je v svet javnega zavoda CD predlagala Teja Gonzo in Tjašo Pureber, so sporočili z urada vlade za komuniciranje (Ukom).

Gonza je od leta 2018 direktor in soustanovitelj Inštituta za ekonomsko demokracijo. Od leta 2021 je raziskovalec Univerze v Ljubljani. Je kolumnist sobotne priloge Dela, Mladine, Večera in Dnevnika ter član več delovnih skupin na različnih ministrstvih. Je tudi projektni vodja raziskovalnega projekta v soorganizaciji Evropske investicijske banke in Evropske komisije na temo finančnih inštrumentov za spodbujanje lastništva zaposlenih v Sloveniji in EU.

Pureber je bila med letoma 2015 in 2022 strokovna vodja Društva Asociacija. Kot samozaposlena v kulturi je sodelovala z različnimi društvi in zavodi v kulturi. Trenutno je generalna direktorica direktorata za razvoj kulturnih politik na ministrstvu za kulturo. Je tudi avtorica strokovnih prispevkov na področju kulture in ima izkušnje z mednarodnim sodelovanjem.

Občinstvo v Cankarjevem domu
Občinstvo v Cankarjevem domu (Foto: Valter Leban/BOBO)

Na predlog samozaposlenih na področju kulture je bil imenovan Boštjan Tadel. Od leta 2013 do 2018 je bil tekstopisec in prevajalec, od leta 2009 je samozaposleni v kulturi. Deloval je kot namestnik glavne urednice 14-dnevnika Pogledi, nato pa je bil glavni urednik 14-dnevnika Pogledi. Med letoma 2015 in 2018 je bil svetovalec ministra za kulturo. V slovenskih gledališčih so uprizorili sedem njegovih avtorskih dramskih iger. Trenutno je samozaposleni v kulturi in deluje kot scenarist in književnik.

Na predlog predstavnika nevladnih organizacij na področju kulture je bil imenovan Iztok Kocen. Je vsestranski glasbenik in eden vidnejših predstavnikov najmlajše generacije slovenskih dirigentov. Od leta 2017 ima status samozaposlenega v kulturi. Kot korepetitor redno sodeluje s Slovenskim komornim glasbenim gledališčem, zelo dejaven je kot skladatelj. Njegova zborovska, komorna in orkestrska dela so redno izvajana doma in v tujini.

Na predlog javnih zavodov na področju kulture je bila imenovana Zdenka Badovinac. Med letoma 1993 in 2020 je bila direktorica Moderne galerije v Ljubljani. Kot njena direktorica je vodila prenovo Moderne galerije in oblikovanje Muzeja sodobne umetnosti Metelkova, koncipirala novo mednarodno zbirko Arteast 2000+, soustanovila mednarodno konfederacijo muzejev Internacional. Od leta 2022 do 2023 je bila direktorica Muzeja sodobnosti v Zagrebu. Trenutno deluje kot neodvisna kustosinja in avtorica.

Na predlog Mestne občine Ljubljana je bil imenovan Aleš Čerin. Njegovo poznavanje javne uprave sega od najnižjega nivoja, ko je bil v 80. letih predsednik izvršnega sveta Skupščine občine Bežigrad, do najvišjega, ko je bil generalni sekretar najprej izvršnega sveta RS in potem v prvi vladi po demokratičnih volitvah. Od leta 1992 do konca leta 2005 je služboval v Mercatorju, od tega osem let in pol kot član uprave. Ljubljanski župan Zoran Janković ga je kot podžupana pooblastil za področje razmerja do države, za urejanje odnosov v mestnem svetu, kadrovsko in pravno področje. V zadnjem mandatnem obdobju sveta CD, od leta 2019, je predsednik sveta CD, še piše v Ukomovem poročilu za javnost.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje